Zorgvuldig met gebouwen omgaan is duurzaam

'Ik houd me dagelijks bezig met monumentale interieurs', zegt RVB-monumentenadviseur Julia Hennig. 'Dat is geen luxe, maar noodzaak. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een voorbeeldfunctie. We zijn de grootste portefeuillehouder van Nederland, met prachtige monumenten, en het is onze wettelijke plicht daarvoor te zorgen.’ Collega Gysbrecht Speyart vult aan: 'Wij zijn ervoor om te vertellen: wat maakt een gebouw nou precies monumentaal, en waar moet je op letten?'

RVB-monumentenadviseurs Julia Hennig en Gysbrecht Speyart
Beeld: Erik Jansen

Poetsen

Volgens Hennig is zorgvuldig met je gebouwen omgaan een kwestie van duurzaamheid. ‘Je wilt toch ook niet dat iemand met een doek met bleekmiddel op jouw nieuwe parketvloer gaat staan poetsen?'

Aandachtspunten

Op de afdeling van Hennig en Speyart werken zo'n 25 collega's. Speyart: 'Met zijn allen geven wij advies en benoemen wij aandachtspunten. Sparren met collega's gaat toch anders dan met externen in een projectteam. En je kunt aan een collega vragen hoe een bepaalde ruimte er dertig jaar geleden uit zag, want bronnen uit het verleden zijn soms summier.'

Lees "Verhalenverteller, vraagbaak en adviseur", waarin Hennig en Speyart hun rol bij de Binnenhofrenovatie nader uitlichten.