Stijlkamers van het Binnenhof: de Hall van de Eerste Kamer

‘Het uiterlijk mag historisch ogen, technisch was de Hall van de Eerste Kamer bij de oplevering in 1913 een moderne ruimte’, zegt RVB-monumentenadviseur Gysbrecht Speyart. Rijksbouwmeester Daniël Knuttel ontwierp de Hall begin twintigste eeuw in een neorenaissancestijl die doet denken aan de grote hallen in Engelse landhuizen.

Hall Eerste Kamer rond 1913
Beeld: Haags gemeentearchief

Ontmoeten

Wie een foto van de splinternieuwe Hall na de oplevering in 1913 bekijkt, ziet nauwelijks verschillen met vandaag. De functie die de Hall in 1913 vervulde, heeft hij nu nog steeds: een plek waar de Kamerleden elkaar informeel kunnen ontmoeten en gasten ontvangen. Speyart: 'De stoelen en banken, de verlichting, de schouw, het is allemaal uit dezelfde tijd. Deze ruimte ziet eruit zoals je wilt dat hij eruitziet.'

Beeld: Dienst voor de Stadsontwikkeling, collectie Haags gemeentearchief
Hall van de Eerste Kamer anno 1965

Hoogstandje

Volgens Speyart is de constructie - met de eikenhouten lambrisering, deuren rondom en de gewelven die overgaan in de opgaande houten panelen naar de koepel - een hoogstandje. ‘Het is duidelijk helemaal doorgedetailleerd, daar word ik als architect blij van.' Lees zijn verhaal “Honderd jaar één in vorm en functie”.