Haagse Binnenstadsborrel over Binnenhofrenovatie

Wat zijn de kansen met de Binnenhofrenovatie voor de Haagse binnenstad? Dit stond gistermiddag centraal tijdens de Haagse Binnenstadsborrel in café Dudok Den Haag. Haagse ondernemers, gemeenteambtenaren, belangenorganisaties en projectmedewerkers Binnenhofrenovatie van het Rijksvastgoedbedrijf gingen hierover met elkaar in gesprek. Samen met Saskia Bruines, wethouder Economie en coördinerend wethouder Binnenhof.

Beeld: Shirley Copijn
Aanwezigen in gesprek tijdens Haagse Binnenstadsborrel in café Dudok Den Haag

Unieke kans

Eerder, op een informatiebijeenkomst in 2021 voor de Binnenhofomgeving, besprak de gemeente Den Haag de buitenruimten te willen aanpakken. Zoals de Lange Poten, de Hofplaats en het Plein. Meer levendigheid en minder auto’s en fietsen. En daarnaast meer biodiversiteit en groen. Ook op het Binnenhof. Ad Dekkers, directeur Bureau Binnenstad Den Haag vertelt tijdens de Binnenstadsborrel al geruime tijd met de gemeente en private partners te werken aan de ontwikkelingen in de Haagse binnenstad. ‘De renovatie van het Binnenhof is een unieke kans om deze samenwerking voort te zetten’, zegt Dekkers.

Democratische hart

Hij vraagt brandmanager Dudok Horeca Groep, Robert Wittenberg hoe hij aankijkt tegen de Binnenhofrenovatie. Wittenberg: ‘Als overbuur van het democratische hart van Den Haag zullen we het Binnenhof missen. Daarnaast is die 5,5 jaar renovatie voor ons als ondernemers niet iets wat tijdelijk is.’ De horecavertegenwoordiger vertelt daarmee - tussen de regels door - dat de renovatie lange tijd (financiële) impact heeft op het bedrijf. Evenwel ziet hij ook kansen om de Binnenhofomgeving tijdens de renovatie samen met collega-ondernemers aantrekkelijker te maken. ‘Dat uitzichtpunt op de Mauritstoren, kan mij niet snel genoeg starten als trekpleister voor dagjesmensen.’

Onderzoeksresultaten

Marc Unger, projectdirecteur Binnenhofrenovatie, licht tijdens de bijeenkomst nog eens de noodzaak van de renovatie toe: ‘Het complex kampt met een hoop gebreken. Zo moet de brandveiligheid in de panden beter en zijn technische installaties verouderd. Nu de gebruikers van het Binnenhof – vanwege de renovatie - tijdelijk elders zijn gehuisvest, onderzoeken aannemers de gebouwen op aspecten als asbest en constructies. Ook kijken ze wat er mogelijk verscholen zit achter wanden en onder vloeren. We weten veel, maar niet alles is in beeld.’ De onderzoeksresultaten zijn van belang voor de architecten die de ontwerpen maken voor de Binnenhofrenovatie.

Bezoekersaantallen

In het verleden hebben de gemeente Den Haag, het Rijksvastgoedbedrijf en de directe omgeving van het Binnenhof afgesproken zich in te zetten om het aantal bezoekers rondom het Binnenhof op peil te houden tijdens de renovatie. De aanwezigen van de Binnenstadsborrel zijn gelijkgestemd om dit met elkaar waar te maken.

Meer informatie

De Binnenstadsborrel wordt om de aantal maanden georganiseerd door Bureau Binnenstad met wisselende thema’s en locaties in Den Haag.