Meedenken over aankleding bouwschuttingen Lange Poten en Plein

Om werkzaamheden voor de renovatie veilig en volgens wettelijk verplichte regels uit te voeren, worden bouwschuttingen geplaatst in de Lange Poten. De bouwschuttingen die nu al op het Plein staan worden verschoven, omdat er daar meer ruimte nodig is voor de bouwwerkzaamheden. Ondernemers en omwonenden worden uitgenodigd om mee te denken over de uitstraling van de bouwschuttingen.

Afbeelding: een impressie van de bouwketen tijdens de Binnenhofrenovatie op Plein Den Haag
Eerste impressie van het volume van de bouwketen op het Plein

Waarom bouwschuttingen?

De plaatsing van bouwschuttingen is nodig voor de veiligheid op de bouwplaats en de straten daaromheen. Daar zijn wettelijke eisen voor. Werkzaamheden en opslag vinden achter de schutting plaats. Op dit moment staan er al schuttingen op het Plein, de Hofplaats, de Hofweg en bij het Ministerie van Algemene Zaken. Om voldoende ruimte te maken voor de werkzaamheden en de bouwketen wordt de schutting op het Plein verschoven. En er komt een extra schutting in de Lange Poten bij.

Impact beperken

We proberen de impact op ondernemers, bewoners en winkelend publiek zo veel mogelijk te beperken. De bouwschuttingen worden pas geplaatst als het voor de bouwveiligheid écht nodig is. En ze worden ook weer weggehaald zo gauw dat kan.

Bouwschutting Lange Poten

De nieuwe bouwschutting in de Lange Poten is noodzakelijk om de veiligheid te garanderen tijdens de werkzaamheden aan het dak en de gevel, en tijdens het hijsen van de benodigde materialen. De schutting vormt bovendien een afgeschermde route voor het bouwverkeer. De bouwschutting komt op ongeveer 8 meter uit de gevel van de gebouwen van de Tweede Kamer te staan. Deze afstand is wettelijk verplicht in verband met bouwveiligheid en de bereikbaarheid voor hulpdiensten. De opbouw start op zijn vroegst na de zomer en neemt enkele maanden in beslag.

Bouwschutting en bouwketen Plein

We zitten nu nog in de onderzoeksfase van de renovatie. Maar in de uitvoeringsfase zijn er meer bouwketen nodig dan nu. De op- en afbouw van de torenkranen bij de Tweede Kamer en de hijsbewegingen vinden straks ook achter de bouwschuttingen plaats. De bouwketen op het Plein komen te staan tussen de bomenrijen en het standbeeld van Willem van Oranje. Alle bomen blijven behouden. De nieuwe bouwschutting komt op ongeveer 5 meter afstand van de stoeprand voor het standbeeld. Hiermee houden we ook rekening met de calamiteitenroute voor de hulpdiensten.

Meedenken over vorm en aankleding

Ondernemers aan het Plein en bewoners en ondernemers in de Lange Poten nodigen we graag uit om met elkaar ideeën voor de bouwschutting vorm te geven. Zo maken we de bouwschuttingen en de gevel van de bouwketen aantrekkelijk voor omgeving en winkelend publiek.