Ridderzaal en Eerste Kamer trekken ruim 3000 bezoekers op Open Monumentendag

Het was waarschijnlijk de warmste Open Monumentendag ooit. Toch verkozen ruim 3000 bezoekers afgelopen zaterdag het Binnenhof boven het strand van Scheveningen. De imposante Ridderzaal en de monumentale ruimtes van de Eerste Kamer gingen op 9 september voor één dag weer open voor publiek.

De Ridderzaal met bezoekers die een selfie nemen op Open Monumentendag Binnenhof 2023
Beeld: RVB / Bart Maat

De Open Monumentendag Binnenhof was een initiatief van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het RVB werkte hierbij nauw samen met de bouwbedrijven Heijmans en Burgy, de gemeente Den Haag en evenementenbureau Obsession. Het maximale aantal van 3080 uitgegeven gratis tickets was al ruim een week voor de Open Monumentendag bereikt.

De Binnenhoffontein is tijdens de renovatie veilig opgeborgen in een depot. Hetzelfde geldt voor het portret van Willem II in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. De troon van het staatshoofd ontbreekt in de Ridderzaal; koning Willem-Alexander houdt tijdens de renovatie zijn troonrede in de Koninklijke Schouwburg. Toch viel er voor de bezoekers nog genoeg te genieten. Omhoog kijken was het credo. De bezoekers konden zich vergapen aan de unieke dertiende-eeuwse kapconstructie van de Ridderzaal, de bijzonder glas-in-lood overkapping van de Hall en het prachtige geschilderde plafond van de Eerste Kamer.

Selfies met Johan en Jacoba

Ook op de grond bij de stand van Archeologie Den Haag konden bezoekers het laatste nieuws horen over het onderzoek onder de voormalige Hofkapel. Bijvoorbeeld waarom het vinden van het graf van Johan van Oldenbarnevelt geen doel meer was van dit onderzoek. Van Oldenbarnevelt was overigens zelf wel aanwezig. Acteurs vervulden de rol van Van Oldenbarnevelt, Jacoba van Beieren en een Middeleeuwse poortwachter met verve. Terwijl bezoekers een selfie namen vertelden de acteurs meer over de geschiedenis van het Binnenhof. Zelf als in historische kleding op de foto? Dat kon bij de speciale photobooth.

De rondgang door de Ridderzaal en de Eerste Kamergebouwen liet niet alleen zien wat een enorme opgave de Binnenhofrenovatie is. Door het warme weer begrijpen de ruim 3000 bezoekers nu ook dat het ontwikkelen van een goede klimaatinstallatie voor het Binnenhof geen overbodige luxe is.

Op de hoogte blijven van komende openstellingen van het Binnenhof? Houd deze website in de gaten of abonneer u op onze nieuwsbrief.