Informatiecentrum Binnenhof Renovatie feestelijk geopend

Vrijdag 10 november is het nieuwe Informatiecentrum Binnenhof Renovatie officieel geopend. Yvonne van der Brugge-Wolring, directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf en Saskia Bruines, wethouder gemeente Den Haag, verrichtten de opening door het lostrekken van een paarse strik. Met de opening van het Informatiecentrum op Plaats 22 is Den Haag een nieuwe toeristische trekpleister rijker.

Yvonne van der Brugge-Wolring en Saskia Bruines feliciteren elkaar na het losmaken van een grote paarse strik voor de deur van het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie
Beeld: RVB / Bart Maat
Yvonne van der Brugge-Wolring (links) en Saskia Bruines na het lostrekken van de strik

Met archeologische vondsten, zorgvuldig gearchiveerde voorwerpen en de nieuwste ontwerpen brengt het Informatiecentrum de geschiedenis en toekomst van het Binnenhof dichterbij dan ooit. Het pand aan Plaats 22 werd eerst grondig en zorgvuldig gerenoveerd door Burgy Bouwbedrijf, REC Real Estate Consulting, BM&A en Beekink Installatieadviseurs.  De inrichting van de tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met communicatiebureau Podium, ontwerpbureau Pronk, expositiebouwer Heijmerink Wagemakers en The Hague & Partners.  The Hague & Partners zorgen ook voor de bemensing van het centrum.

Architect Marc van Roosmalen van het Rijksvastgoedbedrijf, verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van het centrum, leidde Yvonne van der Brugge-Wolring en Saskia Bruines na het openingsmoment rond door het Informatiecentrum. Ze waren onder de indruk van de tentoonstelling en het historische gebouw aan Plaats 22. Saskia Bruines: “Den Haag is trots op het eeuwenoude Binnenhof. Als regeringscentrum, hart van de democratie én kern van de Haagse binnenstad. Nu het Binnenhof niet toegankelijk is voor het grote publiek is dit informatiecentrum een mooi alternatief waar mensen het Binnenhof kunnen ontdekken.”

Een eigen stukje Binnenhof

Zaterdagochtend 11 november stroomden om 10.00 uur de eerste bezoekers binnen. Voor de eerste honderd lag als aandenken ‘een eigen stukje Binnenhof’ klaar; bijvoorbeeld een uniek stukje gordijn uit de Tweede Kamer, of een stukje van het rode tapijt uit de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Een stukje van het oude Binnenhof om te koesteren. Heden, verleden en toekomst van het complex worden de komende jaren gekoesterd in het nieuwe Informatiecentrum, Plaats 22 in Den Haag.

Lees meer over openingstijden en route

Rondleiding door Marc van Roosmalen door de gewelfde benedenruimte van het nieuwe Informatiecentrum
Beeld: RVB / Bart Maat
Rondleiding door Marc van Roosmalen