Overblijfselen Spuipoort nu als 3D-model te bekijken

Bij het archeologisch onderzoek op de Hofplaats bij het Tweede Kamercomplex hebben archeologen van de gemeente Den Haag begin dit jaar bijzondere overblijfselen van de Spuipoort opgegraven. Het 3D-model van de gevonden fundering is nu voor iedereen te bekijken.

Beeld uit het 3D-model van de gevonden resten van de Spuipoort, te zien is de metselwerk fundering van de poort
Beeld: Archeologie Den Haag

De eerste vermelding van de Spuipoort dateert uit 1352. De poort maakte onderdeel uit van een systeem van dubbele grachten, omringd door poorten. De poort bevond zich aan de zuidzijde van het Grafelijk Hof. Dit indrukwekkende poortgebouw bestond uit een rechthoekige structuur met twee torens die gedeeltelijk in de gracht stonden. De Spuipoort werd meerdere keren gerenoveerd vanwege bouwvalligheid voordat de poort in 1861 werd gesloopt.

Nieuwe bevindingen

In de jaren 1986-1987 werd de Spuipoort al eens onderzocht vanwege de geplande uitbreiding van het Binnenhofcomplex met een nieuwe plenaire vergaderzaal voor de Tweede Kamer. Bij het recente archeologisch onderzoek zijn de nieuwste methoden en technieken toegepast om de bouw van de poort opnieuw te evalueren. Er is onder andere een 3D-model van de funderingen gemaakt, en bouwhistoricus Hein Hundertmark heeft de resten van de funderingen onderzocht en geanalyseerd.

Door met deze geavanceerde techniek de resten gedetailleerd in kaart te brengen levert de 3D-scan een waardevolle bijdrage aan het behoud van het culturele erfgoed van het Binnenhof.

Bekijk het 3D-model met aantekeningen.