Nieuwe inzichten over de bouw van de voormalige Hofkapel

(Beeldtitel: Binnenhof Renovatie. Onderzoek grafkelder Hofkapel. Beeldtekst: Bij de bouw van de zuidgevel in de 13de eeuw is het natuurlijke duinreliƫf gevolgd. Dat betekent dat het fundament van de Hofkapel onder het maaiveld op een glooiende lijn (onregelmatige ondergrond) is aangelegd.)

OPGEWEKTE MUZIEK

(Over een muur loopt een groene lijn. Beeldtekst: De bouwvakkers brachten destijds een zogenaamde 'varkenslaag' (zie groene lijn) aan. Deze corrigerende laag bestaat uit dunne stukjes gekapte baksteen en/of mortel. Daarna kon de hele gevel volledig waterpas tot aan de dakrand gemetseld worden.)

DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO

(Bij het verder verdiepen van de 15de-eeuwse zijbeuk aan de oostzijde van de Hofkapel zijn veel kloostermoppen gevonden.)

(Resten van een muur die is opgebouwd uit grote bakstenen. Beeldtekst: Hierbij zijn ook hergebruikte, vermoedelijk van andere gebouwen afkomstige kloostermoppen uit de eerste helft van de 13de eeuw aangetroffen. Een aantal van deze grote bakstenen zijn bewerkt (gezaagd en/of bekapt).)

(Deze week is de laatste kans om te komen kijken naar het werk van de archeologen omdat dan het onderzoek buiten wordt afgerond. Versnelde beelden van de archeologen die druk aan het werk zijn op het Binnenhof.)

(Beeldtekst: Binnenhof Renovatie. Onderzoek grafkelder Hofkapel. binnenhofrenovatie.nl.)