Binnenhof Buitenkunst

Binnenhof Buitenkunst: het Plein als street-art museum

Het Plein in Den Haag was in maart en april 2025 vier weken lang het domein van spuitbussen en hoogwerkers.

Voor Binnenhof Buitenkunst gingen vijf street-artist van The Hague Street Art de uitdaging aan om live kunst te maken op de zalmoranje en goudbronze bouwschutting van het Binnenhof. Ze lieten zich inspireren door vijf Haagse musa.

Binnenhof Buitenkunst was een initiatief van het Rijksvastgoedbedrijf.

Een overzicht!

Bier en Brood naast zijn kunstwerk op het Plein

Bier en Brood + Escher in Het Paleis

De temperaturen kwamen nog niet boven de 10 graden uit. Er waaide een straffe noord-oosten wind over het Plein. Maar Koen Harmsma, oftewel Bier en Brood, ging op 14 maart dapper aan de slag. Enkele weken daarvoor kreeg hij een uitgebreide rondleiding door Escher in het Paleis.

In zijn werk creëert Bier en Brood herhalende vormen die de illusie van oneindigheid en onmogelijkheid oproepen

De herhalende vormen van Bier en Brood zijn geïnspireerd op de werken met wiskundige waanzin van Escher. Maurits Escher paste concepten toe als de Mobius-strip met oneindige lus, de Penrose-driehoek met onmogelijke geometrie en de Necker-kubus, waarbij de grens tussen voor- en achtergrond vervaagt.

JAWGEM naast zijn kunstwerk op het Plein

JAWGEM + Museum Bredius

Niet een, maar liefst drie schilderijen verwerkte Jochem van Aller – alias JAWGEM – in zijn kunstwerk. JAWGEM’s werk wordt gekenmerkt door het spel van licht en donker. In zijn collageachtige schildertechniek laat hij zich inspireren door werken uit de collectie van Museum Bredius.

Centraal in de voorstelling staat een eigen interpretatie van ‘Bloemen in Vaas’

‘Bloemen in Vaas’ is een werk van de Haagse kunstenaar Simon Verelst. Daaromheen verwerkt JAWGEM elementen uit werken van Hendrick Aerts en Jan Steen. JAWGEM’s werk is zo gedetailleerd dat hij niet alleen moest werken met een spuitbus, maar ook met verfrollers en stiften. En als je goed zoekt, zie je ook Keith Haring-achtige poppetjes terugkomen.

SOGO naast hun kunstwerk op het Plein

SOGO + Haags Historisch Museum

Het meest 'Haagse' kunstwerk van allemaal? Sophia den Breems en Gordon Meuleman van SOGO hadden de uitdaging om zich te laten inspireren door de collectie van een museum dat tijdelijk gesloten is: het Haags Historisch Museum. Het resultaat bewijst dat dat prima kan.

Het kunstenaarsduo heeft zich laten inspireren door fotograaf Frederick Linck

Frederick Linck fotografeerde in de jaren ‘70 van de vorige eeuw veel in het Oude Centrum in Den Haag. Het Haags Historisch Museum bezit een grote collectie bijzondere foto’s van Linck. Een van die foto’s is ‘Caravanbewoners in de Kranestraat’ (1978). SOGO maakt hier een voor hen kenmerkend werk van, met stencils, patronen en de o zo herkenbare ogen. En natuurlijk ontbreekt de Haagse ooievaar (oftewel règâh) niet.

BEYOND naast zijn kunstwerk op het Plein

BEYOND + Het Mauritshuis

De muurschildering van BEYOND (Roelof Schierbeek) is een moderne interpretatie van het Vanitas-thema, over de onontkoombaarheid van de dood. Je ziet voorwerpen uit zijn leven: zijn eerste fotoboek, zijn horloge en zijn favoriete tool in de vorm van een vintage spuitbus.

Het werk symboliseert de vergankelijkheid

Waar de oude meesters in het Mauritshuis olieverf gebruikten, kiest BEYOND voor de spuitbus. Waarbij hij realisme en abstractie combineert. De boodschap blijft hetzelfde: alles is tijdelijk. BEYOND heeft in dit werk voor het eerst geëxperimenteerd met  doorzichtige materialen af te beelden, zoals het omgevallen glas en de fles.

Studio ZEPA naast hun kunstwerk op het Plein

Studio ZEPA + Kunstmuseum Den Haag

Byron en Elaine Guenther van Studio ZEPA vieren met dit werk de visionaire geest van Piet Mondriaan. En het werk van Mondriaan zoals dat te zien is in Kunstmuseum Den Haag. Studio ZEPA past kleuren en patronen toe die de diversiteit van culturen, stereotypen en paradigma’s laten zien.

Met dit werk laat het kunstenaarsduo ook de minder bekende eigenschappen van Mondriaan zien

Piet Mondriaan had een voorliefde voor jazz (Boogie Woogie!) en dansen. Al was hij volgens de overlevering een heel matige danser. In het werk van Studio Zepa is ook het Kunstmuseum zelf te herkennen.

Studio ZEPA sloot op 5 april de reeks kunstenaars af. Onder de stralende zon.

Het Plein in Den Haag met het standbeeld van Willem van Oranje en de bouwschutting met de vijf kunstwerken
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Binnenhof Buitenkunst is 24/7 geopend. He-le-maal gratis. Kom kijken op het Plein in Den Haag!