Informatiecentrum Binnenhof Renovatie

Meer weten over heden, verleden en toekomst van het Binnenhof? Dan bent u vijf dagen per week welkom in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie op Plaats 22 in Den Haag.

Op een steenworp afstand van de Hofvijver brengt het Informatiecentrum de geschiedenis en toekomst van het Binnenhof dichterbij dan ooit.

De voorkant en ingang van het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie aan Plein 22 in Den Haag
Beeld: The Hague & Partners

Loop gerust even binnen, de entree is gratis!

Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie combineert een duik in de 800-jarige geschiedenis van het Binnenhof met een blik op de toekomst. Met archeologische vondsten en zorgvuldig gearchiveerde voorwerpen maakt het centrum het oude Binnenhof tastbaar. En met de nieuwste ontwerpen toont het hoe het complex er na de renovatie uit gaat zien.

Unieke voorwerpen

Het centrum toont niet alleen de laatste nieuwe ontwerpen, maar ook welke expertise nodig is om de 4.000 kamers, gangen, zolders en kelders van het Binnenhof te renoveren. Naast de verhalen over de ‘bewoners’ van het Binnenhof zijn er ook zorgvuldig gearchiveerde voorwerpen uit de gebouwen zelf te zien. Voorwerpen die voorheen niet voor publiek zichtbaar waren.

Graven, gravinnen, prinsen en stadhouders

Het Binnenhof was eeuwenlang het domein van graven, gravinnen, prinsen en stadhouders. In de mysterieuze benedenruimte van het informatiecentrum komt deze rijke geschiedenis van 800 jaar Binnenhof weer tot leven. Tussen de 17e-eeuwse gewelven van het pand aan de Plaats vind je verschillende historische objecten en archeologische opgravingen.

Ontdek meer

Kinderen én volwassenen kunnen in het informatiecentrum het Binnenhof op een interactieve manier verkennen. Wil je bijvoorbeeld door de ogen van een archeoloog meer ontdekken over het Binnenhof? Speel dan archeologie-game in het virtueel museum. Bekijk alvast de introductiefilm:

(Beeldtitel: Binnenhof Renovatie. In een videogame rent een archeoloog over het Binnenhof. Onder de tekst 'Galerij van Oostervant' staan een zwart-witfoto en een foto van een opgraving. Rechts staat een kaart van Den Haag uit 1616.)

STEVIGE ELEKTRONISCHE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO

(Achter een uitgestorven binnenplaats steken spitse torens omhoog.)

(Op een schilderij staat iemand die kolf speelt, een soort ijshockey. De stok die de persoon vasthoudt, komt los van het schilderij. Aan het uiteinde ervan zit een kolfslof.)

(Rechtsonder in de videogame staan zes sterren waarvan er één is ingekleurd. Erboven staat 'highlights', eronder: Vondsten 1/10.)

(Twee leeuwen staan achter tralies. De archeoloog daalt de trap af naar een opgraving. Linksonder verschijnt: Kijk naar het vlog-symbooltje op de muur en start het verhaal van archeoloog Andjelko.)

(Een graafmachine met daarboven: Kun jij de graafmachine netjes naar de andere kant van het Binnenhof rijden? Veilig werken is belangrijk! Je hebt anderhalve minuut de tijd.)

(Beeldtekst: Binnenhof Renovatie. binnenhofrenovatie.nl. Deze virtuele reconstructie is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gemaakt door de afdeling archeologie, natuur- en milieueducatie van de gemeente Den Haag.)

Openingstijden

Maandag en dinsdag: gesloten

Woensdag t/m zaterdag: 10.00 - 16.00 uur

Zondag: 12.00 - 16.00 uur

De entree is gratis!

Route

Het Informatiecentrum is te vinden op Plaats 22, 2513 AE Den Haag.
Google Maps

OV
Tram 1 (halte Kneuterdijk) en trams 15 en 17 (halte Buitenhof) stoppen vlakbij de ingang. Vanaf station Den Haag CS loopt u in ongeveer een kwartier naar de Plaats.

Parkeren
Rondom het Binnenhof zijn meerdere parkeergarages op maximaal 10 minuten lopen van Plaats 22.
Hier vindt u een overzicht van de dichtstbijzijnde parkeergarages

Toegankelijkheid

Het Informatiecentrum is voorzien van een hellingbaan bij de ingang, een lift en een invalidetoilet.

Moeite met lezen? De medewerkers helpen je graag!

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het Informatiecenturm? Mail dan naar postbus.rvb.binnenhofrenovatie@rijksoverheid.nl