Monumentenadviseurs over cultuurhistorische waarden Binnenhof

Wat houdt een cultuurhistorisch onderzoek in? En wat doen de architecten van de Binnenhofrenovatie met de onderzoeksresultaten? RVB-monumentenadviseurs Marleen Greil en Bram Hulshof leggen dat haarfijn uit.

Centrale hal in de Eerste Kamer
Beeld: Erik Jansen

Van de grond

Als lezer kom je er achter dat er heel wat bij komt kijken voordat een renovatie als die van het 8 eeuwen oude Binnenhof van de grond komt en geklaard is. ‘Stel je wilt van twee kleine ruimten één grotere vergaderruimte maken. Is het dan nodig hiervoor een 200 jaar oude muur te slopen, als je een verdieping hoger een recent geplaatste wand kunt verwijderen? Zulke zorgvuldige afwegingen kun je alleen maken als je de historie en waardering van het gebouw kent’, aldus Hulshof.

Lees het verhaal "Cultuurhistorische waarden van een gebouw vastleggen is belangrijk".