Interieuronderdelen beschermen, zo doe je dat!

Het Binnenhofcomplex telt totaal maar liefst 89.000 m2 aan oppervlakte. In 2020 begon de interieurinventarisatie van alle Binnenhofgebouwen, ter voorbereiding van de Binnenhofrenovatie. Een fiks karwei. Bouke Wolbrink van B. Wolbrink Bouwadvies & bouwbegeleiding vertelt over zijn onderzoek dit jaar in het gebouw van de Eerste Kamer.

Bouke Wolbrink in de griffierkamer van de Eerste Kamer wijzend naar het plafond
Beeld: Erik Jansen

Een “beschermingsdossier”

‘We maken een “beschermingsdossier”. Hierin staat wat van het interieur moet worden beschermd en hoe. En of er demontage nodig is en interieuronderdelen naar een depot moeten. Ook kan het zijn dat ze moeten worden ingepakt’, aldus Wolbrink. Nicole Smeets, onderzoeker historisch interieur van het Rijksvastgoedbedrijf vult aan: ‘Sommige interieuronderdelen wil je zichtbaar houden tijdens de renovatie, zodat de aannemer en zijn medewerkers zich bewust zijn van het werken in een monumentale omgeving. Plafonds zijn lastig te beschermen. En risico op beschadiging is klein. Dus blijven die vaak zichtbaar.’

Kunst en meubilair

Lees het verhaal van Wolbrink en Smeets “Het beschermingsdossier: van kunst en meubilair tot wanden en vloeren.” Hierin lichten zij alles toe over hoe roerende zaken, zoals meubilair, kunst en lampen worden verhuisd en veiliggesteld. Maar ook hoe het “nagelvaste deel” van de interieurs tijdens de renovatie wordt beschermd, zoals wanden, plafonds en oude parketvloeren.