Marc van Roosmalen: 'Renovatie is het mooiste vak'

RVB’er Marc Van Roosmalen loopt als architect al zo'n vijftien jaar rond op het Binnenhof. De eerste jaren was zijn taak vooral om de kwaliteit van het lopende onderhoud te borgen en functionele wensen te vertalen in oplossingen die recht doen aan het Binnenhof. Op die manier leerde hij bijna alle hoeken en gaten van het complex kennen. ‘Maar’, zegt hij, 'ook voor mij heeft het Binnenhof nog steeds verrassingen in petto'.

Mensen bewonderen schilderkunst plafond Mary Stuartkabinet
Beeld: Bas Kijzers
Gids geeft rondleiding in Mary Stuartkabinet

Op een spoor

Als coördinerend architect van de renovatie van de Tweede Kamer adviseert hij de deelarchitecten inhoudelijk bij hun plannen. Van Roosmalen: ‘Vaak zet je mensen op een spoor.' De bevlogen RVB’er vertelt vol enthousiasme over de renovatieplannen en de historie van het Binnenhof.

Historische stijlkamers

Lees zijn verhaal "Het Binnenhof is hartstikke Hollands, dat maakt het zo leuk”. Van Roosmalen gaat daarbij onder meer in op de historische stijlkamers van het Binnenhof. Hoe divers die zijn en dat ze vragen om een doordachte verlichting die recht doet aan het interieur. Ook noemt hij zijn favoriete stijlkamer: 'als ik een vergadering heb, probeer ik dat altijd daar te doen'.