Middeleeuwse traptoren gevonden bij funderingsonderzoek Binnenhof

Onder de galerij langs de Eerste Kamer werkt een team van archeologen van de gemeente Den Haag mee aan een funderingsonderzoek in verband met de renovatie van het Binnenhof. Daarbij is een bijzondere ontdekking gedaan: de zware fundering van een middeleeuwse traptoren uit de tijd dat op de plek van de Eerste Kamer het Ridderhuis stond.

Beeld: Jurriaan Brobbel
Archeoloog Andjelko Pavloviç bij de middeleeuwse traptoren

Het Ridderhuis

De oudste vermelding van dit Ridderhuis gaat terug tot 1350. In 1390 wordt een grote kamer ingericht als raadkamer en vanaf 1433 woont de stadhouder met zijn gezin in dit gebouw, boven en naast de raadkamer en de griffie. De traptoren zat aan de buitenkant van het gebouw en gaf toegang tot de eerste verdieping. Er was, totdat de vloer hier open ging, geen enkele aanwijzing dat in de middeleeuwen juist hier een traptoren heeft gestaan.

Beeld: Jurriaan Brobbel
Middeleeuwse traptoren uit de tijd van het Ridderhuis

Archeologisch onderzoek

De aannemers die in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf metingen en milieuonderzoek doen geven alle ruimte aan het archeologisch onderzoek. Uitgangspunt bij archeologische werkzaamheden is altijd dat als vondsten in de grond behouden kunnen worden, ze ook in de grond blijven. In vaktermen heet dit ‘in situ’. De archeologen scannen wel al het muurwerk in 3D in, zodat voordat het gat weer dicht gaat de informatie zo goed mogelijk is vastgelegd. Binnenkort verschuiven de  aannemers en archeologen naar andere locaties voor vooronderzoek op en rond het Binnenhof.

Beeld: Jurriaan Brobbel
Vloer boven de middeleeuwse traptoren

Meer informatie

Meer info over archeologie tijdens de renovatie van het Binnenhof is te vinden op www.binnenhofrenovatie.nl en op de facebookpagina van Archeologie Den Haag.