Marinelle Markus: ‘Het werken in deze omgeving is speciaal’

Sober en doelmatig, dat zijn twee begrippen die de Binnenhofrenovatie kenmerken. ‘Voor 70 procent’, benadrukt programmamanager Marinelle Markus, ‘draait de Binnenrenovatie om het vervangen van technische installaties. Denk hierbij aan ICT-infrastructuur, ventilatie, elektra en brandveiligheidvoorzieningen. Zaken die maken dat het hoofdkwartier van de democratie de komende decennia goed kan blijven functioneren en goed te onderhouden is.’

Marinelle Markus zittend voor het raam op het Binnenhof
Beeld: Arenda Oomen

Door en door

Sinds 2007 is Marcus al bezig met het beheer van het Binnenhofcomplex. In al die jaren leerde ze het complex en zijn gebruikers door en door kennen. ‘De bijzondere combinatie van het hart van onze parlementaire democratie en de cultuurhistorische waarde van de gebouwen maakt het werken in deze omgeving speciaal’, vertelt Markus.

Speciale behandeling

Een groot deel van het cultuurhistorisch erfgoed op het Binnenhof bevindt zich in de 96 meest historische stijlkamers. Die stijlkamers krijgen een speciale behandeling. Stuk voor stuk zijn ze uitgebreid geïnventariseerd en beschreven. Lees Markus’ verhaal: “De Binnenhofrenovatie is heel goed voor het monument”.