Stijlkamers van het Binnenhof: de Stadhouderskamer

'Deze kamer wil vooral over zijn vroegere bewoner vertellen: het leven is goed en mij goedgezind’, aldus adviseur monumenten Julia Hennig van het Rijksvastgoedbedrijf over de Stadhouderskamer, één van de stijlkamers van het Binnenhof.

De Stadhouderskamer in de Tweede Kamer
Beeld: Tweede Kamer

Imponeren

De kamer is een plek waar de gastheer van weleer intimi kon ontvangen en kon imponeren door uitzonderlijkheid. Bijzonder is dat de kamer als één geheel is ontworpen en gebouwd; schilderingen, betimmering, spiegels, de schouw, de meubels, alles is ontworpen om eenheid uit te stralen. Die eenheid is nu nog bijna helemaal terug te zien. Figuurlijk zorgt de kamer ook nu nog voor eenheid; het is de plek waar tot voor kort de kabinetsformatiegesprekken plaatsvonden.

Lees het verhaal “Formeren in een decor van twee eeuwen oud” en ontdek waarvoor deze stijlkamer vroeger en recent werd gebruikt.