Onthulling ‘Escheriaanse’ bouwschutting aan de Hofweg

Tijdens een feestelijke opening onthulde het Rijksvastgoedbedrijf gisteren de nieuwe aankleding van de bouwschutting aan de Hofweg. De 70 meter lange schutting onderging afgelopen weken een metamorfose. Daarmee eren Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf het jubileumjaar van Maurits Escher.

De bouwschutting aan de Hofweg met de ontwerpers en vertegenwoordigers van het RVB, Haagse ondernemers en de gemeente
Beeld: RVB/Arenda Oomen
Madje Vollaers en Pascal Zwart (rechts) en Vanessa van der Vaart (vierde van rechts) met vertegenwoordigers van het Rijksvastgoedbedrijf, ondernemers en de gemeente Den Haag

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de kunstenaar Maurits Escher werd geboren. Den Haag bezit met Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis de grootste museale Eschercollectie ter wereld. Met verschillende tentoonstellingen en activiteiten is Den Haag dit jubileumjaar dan ook de stad van M.C. Escher.

Overal nét even anders, en toch overal een beetje hetzelfde. De 70 meter lange schutting aan de Hofweg ademt de oneindige werelden van Maurits Escher. “We mochten het werk van Escher zelf niet gebruiken,” vertellen ontwerpers Madje Vollaers en Pascal Zwart van Studio VollaersZwart. “We hebben daarom een ontwerp gemaakt in de geest van Escher. En in de geest van ons eigen motto ‘niks is wat het is’. We hebben de metamorfoses en optische illusies van Escher vertaald naar nieuwe beelden en er een eigen draai aan gegeven.”

Citydressing

De stad en de architectuur van Den Haag vormen het uitgangspunt van de Escheriaanse citydressing die ook op andere plaatsen in Den Haag terugkomt. Vollaers en Zwart: “Het was de wens van het Rijksvastgoedbedrijf om iets met de gebouwen op het Binnenhof te doen. We gebruiken het Torentje en de Hofvijver om een wereld in de geest van Escher te scheppen.”

Vanessa van der Vaart, general manager van Novotel Den Haag City Centre, is blij met het resultaat. “Samen met het Rijksvastgoedbedrijf en ondernemers uit de buurt werken we hard aan het aantrekkelijk houden van de omgeving tijdens de renovatie. Daar draagt deze bouwschutting zeker aan bij. Het is een verrijking van de Hofweg. En natuurlijk extra mooi dat het aansluit op het jubileumjaar van Escher.”

Den Haag viert Escher

Naast meer citydressing - onder andere op het Haagse stadhuis en het gebouw van Nationale Nederlanden - viert de stad het jubileumjaar van Maurits Escher met vier bijzondere tentoonstellingen. Kijk bij Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis voor meer informatie.

De Escheriaanse bouwschutting aan de Hofweg met op de achtergrond de gebouwen van de Eerste Kamer en de Raad van State
Beeld: RVB/Arenda Oomen