Eerste Kunstparade zetelt zich dit weekend op het Plein

Atelier Rijksbouwmeester organiseert de komende jaren de Kunstparade Binnenhof Renovatie. Verschillende kunstenaars krijgen tijdens de renovatie een opdracht om nieuw werk te maken. Als in een parade volgen de kunstwerken of manifestaties elkaar op. Editie 01 van de Kunstparade is een samenwerking tussen de Eerste kamer en kunstenaar Tirzo Martha. Zaterdag 27 mei trekt een kleurrijke optocht met muziek en een performance van het Lange Voorhout naar het Plein. Daar creëert Martha een tijdelijke sculptuur van 100 stoelen.

Logo Kunstparade Binnenhof Renovatie
Beeld: Richard Niessen

Bezoekers van de afgelopen informatiemarkt in Amare kennen hem al. Met aanstekelijk enthousiasme vertelde Tirzo Martha daar over Zitten, Zat, Gezeten, Nu ga ik staan!, zijn kunstwerk-in-wording. “Ik heb op de informatiemarkt veel leuke gesprekken gehad. Het open en spontane karakter van de markt sprak me heel erg aan. Een aantal mensen heeft aangegeven om graag mee te doen.”

De Kunstparade houdt de omgeving van het Binnenhof levendig tijdens de renovatie. Atelier Rijksbouwmeester nodigt samen met de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, de Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag verschillende kunstenaars uit om nieuw werk te maken. Tirzo Martha verzorgt Editie 01 op uitnodiging van de Eerste Kamer.

Portret Tirzo Martha
Beeld: Tirzo Martha

“Het is een heel eer dat ik ben uitgekozen, zeker als kunstenaar uit Curaçao. Het is een blijk van waardering, erkenning en respect. Een moeilijke plek voor mijn kunst, die Eerste Kamer, dacht ik eerst. Daarna heb ik het project heel open en spontaan kunnen bespreken met Kamerleden. Ik denk dat ik vooral ben gekozen vanwege mijn sociaal geëngageerde werk. Participatie is altijd onderdeel van wat ik doe. Ik wil mensen betrekken en meenemen in het maakproces!”

Zitten is iets actiefs; dat is wat Tirzo met zijn sculptuur op het Plein laat zien. Hij nodigt iedereen in Nederland uit om bij te dragen aan het kunstwerk. “Zitten en zetel horen bij elkaar. Men neemt een zetel in en zit erop. Maar dat betekent niet meteen dat dit iets passiefs is. Reflecteren vanuit je zetel veronderstelt dat je op de hoogte bent van wat er gaande is. Het is dus iets actiefs. En dat is precies wat de Eerste Kamerleden doen. Maar ook hoe wij als gemeenschap onze steentjes bijdragen aan het goed vervullen van zo’n zetel is van groot belang.”

"Als er twee mensen met een stoel komen vind ik het al een succes"

Editie 01 van de Kunstparade gaat zaterdag 27 mei van start met een optocht. Een bonte stoet met Tambú (Curaçaose muziek) en een performance trekt van de Lange Voorhout naar het Plein. Deelnemers dragen een stoel mee. Tirzo verwerkt de stoelen in een tijdelijke sculptuur op het Plein. “Als er twee mensen met een stoel komen vind ik het al een succes. Jan Anthonie Bruijn, de voorzitter van de Eerste kamer, heeft al toegezegd om mee te doen. Die tweede stoel gaat er ook vast wel komen.”

Kijk, loop of doe mee!

Meehelpen om de Editie 01 van de Kunstparade tot een onverbiddelijk succes te maken? Loop met je stoel mee op 27 mei. Aanmelden doe je via kunstparadebinnenhof.nl. Alleen kijken? Dat kan ook. Na de parade is de sculptuur nog tot en met 30 mei te zien op het Plein. Je kan daar ook in gesprek gaan met Tirzo Martha en leden van de Eerste Kamer en samen het beeld afmaken.

Kunst van het Binnenhof

Tirzo Martha is ook te zien in Kunst van het Binnenhof met Splinter Chabot, zaterdag 27 mei om 22.50 uur op NPO 2 extra.

Kunstparade Editie 01 27 t/m 30 mei 10.00 - 17.00 uur Plein, Den Haag
Beeld: Richard Niessen