Uitzichtpunt en bouwkeet nieuwe blikvangers in Haagse binnenstad

Het ontwerp van Arcadis voor het nieuwe uitzichtpunt op het Buitenhof en de bouwkeet op de Hofvijver is deze week gepresenteerd. Vanaf begin volgend jaar kunnen bezoekers een kijkje nemen óp het Binnenhofcomplex en de Ridderzaal. Het uitzichtpunt vormt dan samen met een spiegelende bouwkeet een opvallende nieuwe blikvanger in de Haagse binnenstad.

Impressie van het uitzichtpunt met daarachter de bouwkeet en de Mauritstoren gezien vanaf het Buitenhof
Beeld: Arcadis
Impressie van het uitzichtpunt en de bouwkeet

Het Binnenhof blijft ook tijdens de renovatie een belangrijke trekpleister voor bezoekers van Den Haag. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt er samen met de gemeente Den Haag , omwonenden en ondernemers hard aan om de omgeving aantrekkelijk te houden. Een van de hoogtepunten in de plannen is het nieuwe uitzichtpunt, dat toeristen de komende jaren een ander perspectief gaat bieden op het hart van onze democratie.

Een sprankelend lint

Het nieuwe uitzichtpunt komt op de plaats van het ruiterstandbeeld van koning Willem II op het Buitenhof. Of zoals Hagenezen zeggen: ‘naast de haringkraam’. Het ruiterstandbeeld wordt voor de duur van de renovatie veilig opgeslagen.

Rondom een stalen constructie slingeren de trappen van het uitzichtpunt zich in een gele accentkleur als een sprankelend lint omhoog. Zo vormt het uitzichtpunt een nieuwe eyecatcher in de Haagse binnenstad.

Zorgvuldige positie

Omwonenden en ondernemers dachten ook mee over de nieuwe bouwkeet op de Hofvijver. Op het Buitenhof is niet genoeg ruimte voor alle benodigde bouwketen. De extra keten zijn daarom als één geheel op een hoek in de Hofvijver geplaatst. Doordat het waterpeil van de Hofvijver lager ligt dan het Buitenhof komt de bouwkeet minder opvallend in beeld. De positie van de keet is zorgvuldig gekozen om het zicht op de kenmerkende gevel aan de Hofvijver zo min mogelijk te verstoren.

Spiegelende tweede huid

Vanwege de prominente locatie is er ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk, vrij uniek voor een bouwkeet. Rondom de gevel is een spiegelende tweede huid opgetrokken, een idee van ontwerpbureau VOLLAERSZWART. De tweede huid bestaat uit een ondersteuning­ die spiegelende beplating draagt. Abstracte openingen tussen de spiegelende platen zorgen voor daglicht en uitzicht voor de bouwkeet.

Op het dak van de keet komt een gras-/duinlandschap. Een verrassend aanzicht voor de bezoekers van het uitzichtpunt. Het gras zorgt bovendien voor een beter klimaat in de bouwkeet.

Circulair

Het stalen uitzichtpunt is demontabel. Nadat duizenden bezoekers het Binnenhof tijdens de renovatie van bovenaf hebben bewonderd kan het ergens anders een nieuw hoogtepunt vormen. De bouwkeet is een schottenkeet; dit bouwsysteem zorgt voor flexibiliteit én circulariteit. Na afronding van het project kan bijna elk onderdeel van de schottenkeet gerecycled worden.

De verwachting is dat begin 2024 de eerste bezoekers op het uitzichtpunt verwelkomd kunnen worden. De bouwkeet wordt dit jaar gerealiseerd.

Impressie van de spiegelende bouwkeet in de Hofvijver en vlaggen op het Buitenhof
Beeld: RVB / Ben Boon / 3dhdscan / Azad Balabanian / Taylor
Impressie van de bouwkeet gezien vanaf het Buitenhof
Impressie van de spiegelende bouwkeet in de Hofvijver gezien vanaf de Lange Vijverberg
Beeld: RVB / Ben Boon / 3dhdscan / Azad Balabanian / Taylor
Impressie van de bouwkeet gezien vanaf de Lange Vijverberg