Levende geschiedenis op je telefoon: AR-tour Binnenhof gelanceerd

Ze waren weer even terug op het Plein in Den Haag: Jacoba van Beieren en Johan van Oldenbarnevelt. Onder toeziend oog van een stadspoortwachter lanceerden ze donderdag 17 augustus de nieuwe Binnenhof Augmented Reality (AR) tour. Met de AR-tour komt de rijke geschiedenis van het Binnenhof tot leven op je telefoon of tablet.

Als Jacoba van Beieren en Johan van Oldenbarnevelt verklede acteurs bij de QR-code van de Binnenhof AR-tour
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra
Johan van Oldenbarnevelt: "De kop is eraf. De Binnenhof AR-tour geeft weer een nieuwe impuls aan het gebied."

Voorbijgangers rond de Lange Poten en het Plein moeten niet vreemd opkijken als ze de komende tijd mensen schijnbaar in het niets zien zwaaien, kussen, leunen of steunen. Augmented Reality (letterlijk 'toegevoegde realiteit') legt een digitaal beeld over de werkelijkheid op je camera heen.

Na het scannen van één van de QR-codes rond het Binnenhof kun je op de foto met bijzondere figuren uit de rijke geschiedenis van het Binnenhof; waaronder Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, ambachtslieden, godinnen en engelen. Zo brengt de AR-tour de geschiedenis van het Binnenhof tot leven op je telefoon.

'Augmented' engelen zichtbaar op een mobiele telefoon
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Naast afbeeldingen krijg je tijdens de Binnenhof AR-tour ook aanvullende informatie en een audiofragment over de afgebeelde persoon, het ambacht of de locatie. De informatie sluit af met een plattegrond waarop je de andere locaties kan ontdekken.

Het Rijksvastgoedbedrijf werkte voor de Binnenhof AR-tour samen met de gemeente Den Haag en de Stichting Museumkwartier. Zij ontwikkelden eerder al de AR-tour rondom het Museumkwartier.

“De AR-tour geeft een nieuwe impuls aan het Binnenhofgebied en maakt de verbinding naar het Museumkwartier,” volgens Eveline Braam, omgevingsmanager van het Rijksvastgoedbedrijf. “Met de Binnenhof AR-tour houden we het gebied ook tijdens de renovatie aantrekkelijk voor bezoekers.”

De QR-codes zijn te vinden op vijf verschillende locaties in de Lange Poten en op het Plein.

Video

Bekijk de video over de lancering van de AR-tour op Instagram.
 

Als Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt en een stadspoortwachter verklede acteurs bij de bouwschutting rond het Binnenhof
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra