Ontwerp nieuwe publieksentree Tweede Kamer gepresenteerd

De Tweede Kamer krijgt een nieuwe, ondergrondse publieksentree. Vandaag presenteerden demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Kamervoorzitter Vera Bergkamp en wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag gezamenlijk het Voorlopig Ontwerp van de nieuwe entree.

(3D-beelden tonen mensen in een parkachtige omgeving. Een breed pad leidt naar de nieuwe publieksentree van de Tweede Kamer: een ovaalvormig glazen gebouw met een plat dak. Door z'n afgeronde, vloeiende vormen gaat het gebouw volledig op in de omgeving.)
STILTE (DEZE VIDEO HEEFT GEEN GELUID)

(Zowel aan de buiten- als binnenkant wordt veel gebruik gemaakt van de kleur messing. Langgerekte inkepingen in het plafond zorgen voor veel licht in de entree.)

(Naast de ingang prijkt het Nederlandse wapenschild met links daarvan in grote letters: Tweede Kamer der Staten Generaal.)

(Binnen leidt een brede trap naar een lager gelegen ruimte. Ook hier zorgt het plafond voor veel licht. Aan de wand hangt een grote foto van de voormalige plenaire zaal.)

(Verderop staan mensen bij een balie. Links en rechts van de balie bevindt zich de beveiligingscheck met lichtkleurige scanstraten en detectiepoorten.)

(Achter de beveiligingscheck leiden glazen poortjes naar een trap omhoog. Het beeld wordt zwart.)

Demissionair minister Hugo de Jonge: “De laatste grote verbouwing aan dit deel van het Binnenhof was 30 jaar geleden. Om ervoor te zorgen dat het belangrijke werk van de Tweede Kamer door kan gaan is een nieuwe ondergrondse entree buiten het gebouw noodzakelijk. En ik vind het heel mooi dat hierdoor juist in het gebouw meer ruimte is gekomen waar publiek, politiek en pers elkaar kan ontmoeten.”

Gezamenlijk ontwerp

Het Voorlopig Ontwerp van het entreegebouw van de Architekten Cie. heeft een lichte en transparante vormgeving. Door landschapsarchitect Karres en Brands is rondom het gebouw een groene en prettige verblijfsplaats ontworpen voor bezoekers en inwoners van Den Haag. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de Tweede Kamer, als gebruiker van het gebouw, de gemeente Den Haag, ondernemers en omwonenden.

Voorzitter Tweede Kamer Vera Bergkamp: ”De Tweede Kamer is het hart van onze parlementaire democratie. Daar hoort een waardige publieksentree bij, die transparant, duurzaam en toegankelijk is voor al onze bezoekers. En tegelijk veilig is voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt. Het Voorlopig Ontwerp voldoet aan al deze eisen! Zo kunnen we straks jaarlijks 500.000 bezoekers ontvangen.”

Wethouder Saskia Bruines: “Het Binnenhof is de kern van het regeringscentrum, maar ook de kern van onze stad. En bovendien is het Binnenhof, na Scheveningen, de belangrijkste toeristische trekpleister van Den Haag. De entree van de Tweede Kamer op deze nieuwe plek is straks een echte blikvanger. Het geeft de Hofplaats nieuwe betekenis.”

Meer ruimte voor bezoekers

Jaarlijks ontvangt het Tweede Kamergebouw zo’n 300.000 bezoekers. Maar als de Tweede Kamer straks terugkeert op het Binnenhof zal dit stijgen naar ongeveer 500.000 bezoekers. In het ontwerp is meer ruimte om dit  toenemend aantal bezoekers naar binnen te begeleiden. De locatie van de bezoekersentree verhuist dus van de Lange Poten naar de Hofplaats. Het bovengrondse gedeelte van de entree aan de Hofplaats is relatief klein, waardoor er op het plein ruimte is voor groen en een open ontvangst. De daadwerkelijke entree bevindt zich onder de grond.

Renovatie Binnenhof

De nieuwe publieksentree is een belangrijk onderdeel van de renovatie van het Binnenhof. De komende tijd wordt het ontwerp samen met alle partners verder uitgewerkt. Naar verwachting wordt in mei 2024 het Definitief Ontwerp voor de nieuwe publiekentree vastgesteld.

Sylvia Karres (Karres & Brands), wethouder Saskia Bruines, Kamervoorzitter Vera Bergkamp, minister Hugo de Jonge en Pi de Bruijn (de Architekten Cie.) bekijken de maquette van de nieuwe entree
Beeld: RVB / Bart Maat
Sylvia Karres (Karres en Brands), Saskia Bruines, Vera Bergkamp, Hugo de Jonge en Pi de Bruijn (de Architekten Cie.) bij de maquette van de nieuwe entree
Voorlopig Ontwerp entree Tweede Kamer - de entree gezien vanaf de Hofplaats
Beeld: RVB / Absent Matter
Voorlopig Ontwerp entree Tweede Kamer - vogelvlucht van de vergroende Hofplaats met in het midden de entree
Beeld: RVB / Absent Matter
Voorlopig Ontwerp entree Tweede Kamer - beeld van de vergroende Hofplaats met de entree
Beeld: RVB / Absent Matter
Voorlopig Ontwerp entree Tweede Kamer - interieur van de entree onder maaiveld met links de trap
Beeld: RVB / Absent Matter