Kunstenaar creëert iconische binnenwolk in de Handelingenkamer

Deze week is aan het Lange Voorhout in Den Haag het kunstwerk ‘Nimbus Handelingenkamer 2023’ van Berndnaut Smilde onthuld. Voor zijn serie ‘Nimbus’ maakt Smilde foto’s van zelfgecreëerde wolken in iconische gebouwen. De foto is geschoten in de lege Handelingenkamer van het Tweede Kamercomplex op het Binnenhof enwordt tentoongesteld op de monumentale gietijzeren ‘peperbus’ op het Lange Voorhout in Den Haag.

Nimbus Handelingenkamer 2023 op de 'peperbus' aan het Lange Voorhout
Beeld: The Hague & Partners / Johan Nieuwenhuize

Ongrijpbaar en imposant; in de fotoserie ‘Nimbus’ van kunstenaar Berndnaut Smilde staat de wolk als tijdelijke sculptuur centraal. Een zaak van precisie: temperatuur, luchtvochtigheid en belichting moeten precies op elkaar afgestemd zijn om een perfecte binnenwolk te creëren. De renovatie van het Binnenhof bood Smilde de unieke kans om een foto van zijn wolk te schieten in de iconische Handelingenkamer van het Tweede Kamergebouw.

Iconisch secondewerk

In de Handelingenkamer staan normaal alle verslagen (de ‘Handelingen’) van de Kamerdebatten. “Om een wolk in een ruimte te creëren heb je een hoge luchtvochtigheid nodig en een lage temperatuur. Dat hadden we nooit kunnen doen als de ruimte vol boeken stond”, vertelt Smilde. "We zijn een dag bezig geweest om de foto te maken, terwijl de wolk slechts enkele seconden in de lucht hing. In een kerk krijgt zo’n wolk iets goddelijks. Hier in de Handelingenkamer kan het een informatie- of gedachtenwolk zijn. Vluchtig, maar hier ook een beetje dreigend.”

De ‘Nimbus op de peperbus’ is onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling MC’s Mindgames in het Museumkwartier Den Haag. Zes jonge kunstenaars reageren met verschillende installaties op het werk en gedachtengoed van graficus M.C.Escher. De tentoonstelling wordt georganiseerd door The Hague & Partners. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf werkt The Hague & Partners er hard aan om de Haagse binnenstad tijdens de Binnenhofrenovatie aantrekkelijk te houden voor bezoekers en toeristen. MC’s Mindgames wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit de gemeente Den Haag en Stichting Museumkwartier Den Haag.

Berndnaut Smilde op het Lange Voorhout naast zijn werk Nimbus Handelingenkamer 2023
Berndnaut Smilde