Burgemeester Jan van Zanen opent geheimzinnige tijdcapsule

“Een ronduit zeer spannend moment met een hoog Raider of the Lost Ark-gehalte”, volgens burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Onder het toeziend oog van de massaal toegestroomde pers opende hij met witte handschoentjes voorzichtig de loden tijdcapsule die gevonden is onder het ruiterstandbeeld van Willem II. Hij verrichtte de handeling precies 99 jaar nadat de tijdcapsule in de sokkel van het standbeeld is ingemetseld. De historische vondst bevat oorkondes, boeken, foto’s en zelfs een lofdicht op Willem II, de held van Waterloo. Alle documenten zijn in een onberispelijke staat.

Burgemeester Jan van Zanen opent met witte handschoentjes de tijdcapsule, met naast het Patrick Bosman en Sophie Olie
Beeld: Sander Foederer / gemeente Den Haag

Het ruiterstandbeeld van Willem II is november vorig jaar ontmanteld. Het standbeeld maakt tijdens de renovatie plaats voor het nieuwe uitzichtpunt dat deze zomer opent. In de sokkel van het standbeeld werd op 10 januari een bijzondere historische vondst gedaan: een loden kistje ter grootte van een schoenendoos. ‘Oorkonde 29 januari 1925’ stond in het cement rondom het kistje gegraveerd.

Precies 99 jaar later krijgt de Haagse burgemeester Jan van Zanen de eer om het kistje te openen. Samen met de experts Patrick Bosman en Sophie Olie van de gemeente Den Haag ontvouwt hij langzaam de inhoud van de tijdcapsule. Hij  leest een stuk voor uit een brief, in hoogdravende taal gericht aan de vinder van de capsule. De brief is eind oktober 1924 geschreven door de chef van de afdeling Kabinetszaken.

Een uniek kijkje in het verleden

Patrick Bosman en Sophie Olie vertellen meer over de inhoud van de loden tijdcapsule. De brief toont aan dat er goed is nagedacht over de capsule. De capsule is namelijk pas een paar maanden na de onthulling van het ruiterstandbeeld in de sokkel ingemetseld.

Bosman en Olie zijn verrast door de bijzonder vondst: “Tijdens het onderzoek kwamen wij in een tijdreis terecht terug naar 1925. Zo kwam het verhaal achter het standbeeld ook echt tot leven. Extra bijzonder is dat de inhoud zo mooi bewaard is gebleven. De oorkonde ziet eruit alsof het gisteren is geschreven, dat kom je niet vaak tegen. Het geeft echt een uniek kijkje in het verleden. De geschiedenis gaat weer opnieuw leven.”

Het standbeeld van Willem II keert na de renovatie weer terug op het Buitenhof. Ook de tijdcapsule wordt dan weer in de sokkel gemetseld. De gemeente wil er  nog wel iets hedendaags aan toevoegen. “Wat dat precies moet zijn weten we nog niet. Daar gaan we de inwoners zeker bij betrekken", aldus de Haagse wethouder Erfgoed Saskia Bruines.

Tijdcapsule te zien in Atrium Den Haag

De tijdcapsule en de inhoud ervan is van 27 februari t/m 20 maart 2024 te zien in het Atrium Den Haag.

Voorkant lofdicht met tekst 'Bij de onthulling van het standbeeld van Willem II'
Beeld: Sander Foederer / gemeente Den Haag
Voorkant van het lofdicht op Koning Willem II