Het uitzichtpunt gaat de lucht in!

Vandaag is gestart met de bouw van het Uitzichtpunt Binnenhof. De opvallende, nieuwe blikvanger biedt bezoekers vanaf deze zomer een uniek beeld op het Binnenhof en de Haagse Binnenstad. Met het uitzichtpunt blijft het Binnenhof ook tijdens de renovatie een belangrijke trekpleister voor de stad. De verwachte opening van het uitzichtpunt is begin juli.

Onderstaande video laat zien hoe het uitzichtpunt wordt opgebouwd.

(Op een paarse achtergrond verschijnt een grote B met daarnaast: Binnenhof Bouwt.)

OPGEWEKTE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO

(Een 3D-tekening van het Buitenhof in Den Haag. In een hoek van de Hofvijver ligt een bouwkeet op het water. Op het Buitenhof, het plein naast de keet, staan hekken om een bouwterrein heen.)

(Naast de haringkraam, die tussen het bouwterrein en de keet in staat, verschijnt een stalen platform. Op het platform komt na een tijdje een metershoge stalen constructie te staan. De stalen toren steekt hoog uit boven de gebouwen in de stad.)

(Rondom de toren verschijnen gele stangen. De stangen slingeren van beneden helemaal naar boven en maken uiteindelijk deel uit van een trap die naar een uitzichtpunt leidt.)

(De toren wordt aan de buitenkant dichtgemaakt met doorzichtig materiaal en kijkt uit over het Binnenhof. Het logo van Binnenhof Renovatie. binnenhofrenovatie.nl.)

Het uitzichtpunt wordt 28 meter hoog en is ontworpen door Arcadis. Rondom een stalen kern slingeren trappen en bordessen als een lint naar het bovenste platform. De stalen kern heeft een grijze kleur. De trappen en bordessen hebben juist een gele accentkleur. Zo wordt het uitzichtpunt een echte eyecatcher. Rond de trappen en bordessen is een kabelnet gespannen voor de veiligheid. De constructie is zo ontworpen dat het uitzichtpunt na de Binnenhofrenovatie weer ergens anders kan worden opgebouwd.

Gratis

Het uitzichtpunt is straks dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur en gratis te bezoeken. De toegang is voorzien van een draaihek, om te voorkomen dat het te druk wordt. Het uitzichtpunt heeft helaas geen lift, mensen met een fysieke beperking zijn van harte welkom in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie op de Plaats 22.

Planning

Naar verwachting duurt het opbouwen van de stalen constructie vier weken. Hierna wordt het uitzichtpunt en de bestrating rondom geschikt gemaakt voor de bezoekers. De verwachte opening is begin juli.

Zicht op het ketenpark en het uitzichtpunt vanaf de Lange Vijverberg
Beeld: RVB / Ben Boon / 3dhdscan / Azad Balabanian / Taylor