Duikers op onderzoek in de Hofvijver

De Hofvijver lekt. Samen met andere gebreken was het water in de kelders van de Eerste Kamer afgelopen maand volop in het nieuws. Wat is eraan te doen? Duikers onderzochten vorige week de wanden aan de Hofvijver.

Een duiker met oranje helm in de Hofvijver bij het Eerste Kamergebouw
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Ze doken woensdag 1 mei opeens op (en onder) in het bekende panorama van het Binnenhof aan de Hofvijver: duikers. Daar onderzochten ze de gevel van de Eerste Kamer op lekkages. Wat waren hun bevindingen? We vroegen het aan Bas Burchartz, coördinator van het duikonderzoek.

Is het nu lek boven?

"Ja. Dat wil zeggen, het grootste lek. Dat zit bij een oude afvoer vanuit de kelder. Er loopt een gresbuis door de keldermuur naar de Hofvijver. De afvoer wordt niet meer gebruikt, maar de verbinding lekt op twee plekken. Daar komt het water gewoon naar binnen."

Snel op te lossen?

"Die lekkage bij de doorvoer wel. Maar we hebben ook zo’n dertig strekkende meter van de gevel nauwkeurig geïnspecteerd. Het voeg- en metselwerk onder water is in slechte staat. Dat is in de loop der jaren uitgespoeld en poreus geworden."

Hoe kunnen jullie dat onder water zien?

"De duikers zijn uitgerust met een helm met camera. En verbonden met een duikslang. Door die slang gaat lucht, maar ook communicatie, licht en video. We kunnen meekijken en -luisteren met de duiker. Gavin van Dijk en Jasper Boon hebben om beurten het duikwerk gedaan, onder leiding van ploegleider Boy Gorsira. Vanaf het bordes van de Eerste Kamer konden wij op een videoscherm continu meekijken met de duiker. En alles wordt opgenomen."

Echt heel diep is de Hofvijver niet, toch?

"De Hofvijver was niet helemaal nieuw voor ons. We hadden al ervaring met het uithalen en terugplaatsen van de Binnenhoffontein. Daar is de Hofvijver vrij diep, op die plek kun je echt niet staan. Aan de rand loopt het talud snel op. Bij de gevel is het maar zo’n 50 tot 75 centimeter. Dus nee, geen kans op caissonziekte."

Kwam er nog meer naar boven?

"We hebben wat oude planken naar boven gehaald, die komen waarschijnlijk vanaf het eiland in de Hofvijver. En wat bakstenen. Gelukkig geen oude fietsen."

Wat zijn de volgende stappen?

"We maken een inspectierapportage met alle bevindingen. Daarin verwijzen we ook naar de video-opnames die we onder water hebben gemaakt hebben. Aan de hand van het rapport wordt gekeken wat de verdere stappen zijn om de lekkages te verhelpen."