16e-eeuwse brug en Italiaans aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Tijdens werkzaamheden voor funderingsversterkingen hebben archeologen van de gemeente Den Haag een oude brug ontdekt. De brug liep tot het begin van de 17e eeuw over een van de zijgrachten van de Hofgracht die rondom het Binnenhof liep. De vondst biedt een mooi inzicht in deze periode van het Binnenhof en werpt nieuw licht op de aanleg van grachten en bruggen in die tijd.

Links een majolica bord met schildering van een paard en rechts een scherf van een (apotheker)potje van Italiaanse faience met tekening van een vogel
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

De brug werd gevonden op de Hofplaats, vlak tegen een reeks historische panden waar funderingsversterkingen worden uitgevoerd. Deze werkzaamheden zijn nodig voor de stabiliteit van de panden aan de Hofplaats en om de toekomstige graafwerkzaamheden voor de publieksentree van de Tweede Kamer mogelijk te maken.

3D scan

Het archeologisch team heeft de bakstenen funderingen van de brug blootgelegd en gedocumenteerd. Van de funderingen zijn 3D scans gemaakt waarmee een schaalmodel en eventueel ook een reconstructie gemaakt kan worden. Op kaarten uit de 16e en 17e eeuw is een brug over de zijgracht te zien, maar de constructie zelf is nooit duidelijk afgebeeld.  In de loop van de 17e eeuw verdwenen de zijgracht en de brug. Dankzij de vondst van de brug kunnen archeologen zich nu een beter beeld vormen van hoe de omgeving er destijds uitzag.

Oude funderingen

De archeologen zullen verder onderzoek doen naar de opbouw van de brug. Mogelijk zijn er nog oudere funderingen bewaard gebleven die meer inzicht geven in de ouderdom van de brug. Het is niet uit te sluiten dat er in de middeleeuwen al een brug aanwezig was. Een interessant aspect is dat de zijgracht waar de brug over liep al vroeg in de geschiedenis werd gedempt vanwege een nieuw waterafvoersysteem, waardoor de grachtvulling goed bewaard is gebleven.

Majolica bord, Italiaanse faience en ‘bijzonder toiletgerei’

In de oorspronkelijke grachtvulling en in de dempingslagen is bij de opgravingen een aantal mooie vondsten gedaan. Archeologen stuitten op een kan en bekertje van steengoed uit de late 14e eeuw. Ook vonden ze een majolica bord met een schildering van een paard, een (apotheker)potje van Italiaanse faience  met daarop een tekening van een vogel, beide eind 16e eeuw en een benen  oorlepeltje/tandenstoker, ook uit de 16e eeuw.