Vuurstolp met bijzondere decoratie gevonden

Bij archeologisch onderzoek op het Opperhof, het plein voor de Ridderzaal, hebben archeologen van de gemeente Den Haag fragmenten ontdekt van een vuurstolp met een bijzondere decoratie. De stolp werd gevonden in een afvalkuil.

Schreven van de vuurstolp met maataanduiding van 10 centimeter (ongeveer de maatvan de vijf verschillende scherven). Te zien is een beeldtenis van een slang, een pauw en Eva
Beeld: Archeologie Den Haag

De vuurstolp dateert uit de periode tussen het laatste kwart van de 16e en het eerste kwart van de 17e eeuw en is gemaakt van Noord-Hollands slibaardewerk. Opvallend aan de stolp is een gedetailleerde versiering met een voorstelling van Adam en Eva bij de boom van kennis van goed en kwaad.

Deze afbeelding had destijdsniet alleen een esthetische waarde, maar ook een diep symbolische betekenis. Het verhaal van Adam en Eva die van de verboden vrucht (de appel) eten, symboliseert het verkrijgen van kennis over goed en kwaad.

Brandpreventie

De belangrijkste functie van een vuurstolp was het voorkomen van brand in huis, vooral omdat veel vloeren in die tijd nog van hout waren. Als bewoners naar bed gingen, of het huis verlieten, werden de gloeiende kooltjes in de haard bij elkaar geveegd om ze vervolgens af te dekken met de stolp en zo brand te voorkomen.

In de meeste steden was het destijds zelfs verplicht om een vuurstolp in huis te hebben en te gebruiken, omdat veel stadsbranden bij de haard begonnen. De vuurstolp had speciale vlakke zijstukken, de ‘vleugels’, die ervoor moesten zorgen dat de stolp goed aansloot op de achterwand van de haard.

De vijf gevonden scherven van de vuurstolp op locatie; te zien op de scherven zijn een slang, een pauw en Eva
Beeld: Archeologie Den Haag