Sierlijk wuivend engelenhaar op bouwkeet in de Hofvijver

Zachtwuivende grassen, wit en lila bloeiende planten, kleuraccenten van oranje tulpen... De drijvende bouwkeet op de Hofvijver krijgt een daktuin geïnspireerd op het Nederlandse duinlandschap. De jonge aanplant voor het duinlandschap is inmiddels op het dak aangebracht. Naar verwachting zal de daktuin in de loop van het eerste groeiseizoen al tot een aansprekend geheel uitgroeien.

Eerste aanplant nog in potjes op de daktuin. Op de achtergrond een stukje Hofvijver en de onderkant van de Mauritstoren
Beeld: RVB / Sinta Komala
De aanplant op de daktuin in wording

Het beplantingsplan voor de daktuin op de bouwkeet in de Hofvijver is gemaakt door tuin- en landschapsontwerpster Climmy Schneider. Zij liet zich inspireren door het Nederlandse duinlandschap. De Hofvijver was oorspronkelijke een duinmeer, onderdeel van de duinenrij waarop het Binnenhof ruim 800 jaar geleden is ontstaan. Naast de duinsfeer waren biodiversiteit en ‘jaarrond aantrekkelijk’ de thema’s waarmee Climmy Schneider aan de slag ging.

Golvende banen

Het duinlandschap krijgt zachtwuivende grassen met daartussen groepjes bloeiende planten die in hoogte variëren. Het beplantingsplan krijgt een extra dimensie als je vanaf het nieuwe Uitzichtpunt Binnenhof op het duinlandschap kijkt. Op de daktuin zijn banen ingericht met een golvend patroon. Elke baan bestaat uit een slimme mix van planten. Stroken met zachte, grijze en ‘wolkerige’ planten en grassen wisselen elkaar af.

Zo is er een ‘zachte’ baan met vooral wintergroen vedergras. Deze grassoort ziet er fijn en pluizig uit en wordt daarom ook wel engelenhaar (Stipa tenuissima) genoemd.  Samen met andere siergrassen beweegt het engelenhaar al sierlijk bij een zacht windvlaagje.

Tekening van het beplantingsplan met zeven gekleurde, golvende banen
Beeld: Climmy Schneider

Oranje kleuraccent

In de ‘grijzige’ baan staan grijsbladige vaste planten die in de kleuren wit en zachtlila bloeien. Als opvallend kleuraccent is er in het voorjaar een oranje bloeiend tulpje te zien.

In de zomer zullen vooral de toortsen door hun hoogte en gele bloei opvallen. Voor de volgende baan zijn planten gekozen waarvan de bloei op zachte wolken lijken. In deze mix zijn er siergrassen en planten met de overheersende bloeikleuren paars en blauw. 

Bloeiboog

Veel planten in het plan zijn aantrekkelijk voor vlinders en insecten. Er worden ook twee insectenhotels op het dak geplaatst: in gestapelde boomstammetjes bieden de holtes en spleten ruimte voor insecten zoals de wilde bij.

Het uiterlijk van het duinlandschap verandert maandelijks. Er is een ‘bloeiboog’ voorzien waarmee de bloeiperiodes van de verschillende planten elkaar opvolgen. Insecten kunnen hierdoor ook in het voor- en najaar voedsel (stuifmeel en nectar) vinden. Met name de grassen hebben een mooi wintersilhouet, zodat het duinlandschap er ook in de koudere maanden aantrekkelijk uitziet.

Sterke planten

De beplanting krijgt op het dak te maken met moeilijke groeiomstandigheden, zoals droogte, warmte en wind. Door het kiezen van sterke planten is hier rekening mee gehouden. Er zijn soorten opgenomen die met hun bloeiwijze of bladvorm structuur geven aan de border, en soorten die als 'vulplant' dienen. Als er kale plekken ontstaan worden die plekken weer met de vulplanten begroeid.

De daktuin op de Hofvijver is uitgevoerd door aannemer Koninklijke Heijmans in samenwerking met groenbedrijf de Koninklijke Ginkel Groep, beplantingsexperts met ruime ervaring in het realiseren en onderhouden van daktuinen.

Volg de groei vanaf het Uitzichtpunt Binnenhof

Het Uitzichtpunt Binnenhof is vanaf donderdag 11 juli 2024 dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur. De toegang is gratis, zo kan je regelmatig komen kijken hoe het duinlandschap tot volle wasdom komt.