Aannemers en Rijksvastgoedbedrijf tekenen realisatiecontracten Tweede Kamercomplex
De bouw in het Tweede Kamercomplex is officieel in uitvoering. Met het ondertekenen van de realisatiecontracten tussen de aannemers en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is een nieuwe mijlpaal bereikt: de renovatie gaat officieel over van voorbereiding naar uitvoering. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bracht een bezoek aan het Kamercomplex en sprak met aannemers en bouwers.

Het Binnenhof is op dit moment het grootste bouwproject in Nederland. Het Tweede Kamercomplex, dat bestaat uit zeven gebouwen met verschillende architectuurstijlen en leeftijden, omvat 70% van de totale renovatieopgave. Dat vraagt om specifieke kennis en ervaring bij elk gebouwdeel. Voor de renovatie van de Tweede Kamergebouwen tekenden de samenwerkende TBI-bedrijven J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros en Nico de Bont de contracten.
Nieuwe samenwerkingsvorm
In de gebouwen van de Tweede Kamer zitten veel onzekerheden. Te veel om van tevoren goed een prijs voor te calculeren. “Een samensmelting van zeven losse gebouwen” zo omschrijft Ghiel van de Meeberg het Tweede Kamercomplex. Hij voerde als projectdirecteur de gesprekken over het contract namens de aannemerscombinatie. “Ondanks alle zorgvuldig uitgevoerde onderzoeken kunnen we onmogelijk alles weten wat er exact op ons afkomt”.
Vanwege deze onzekerheden zochten het RVB en de TBI-combinatie naar een nieuwe samenwerkingsvorm, de zogenoemde kosten-plusmethode. Er wordt in deze vorm met een richtprijs gewerkt in plaats van een vaste aanneemsom. “Zo wordt uiteindelijk afgerekend op basis van werkelijk gemaakte kosten” aldus Thijs Paardekooper, projectleider bij het RVB. “We zorgen er als opdrachtgever en opdrachtnemer samen voor dat die werkelijke kosten zo laag mogelijk zijn”.
Een belangrijke stap vooruit
De ondertekening van de contracten is een belangrijke mijlpaal. Na een intensieve periode van onderzoek, ontwerpen en afstemming tussen alle partijen, worden de plannen nu werkelijkheid: Minister Keijzer: “Het Binnenhof is voor mij heel bijzonder. Ik heb hier negen jaar rondgelopen, vijf jaar als Kamerlid en vier jaar als staatssecretaris. Ik voel de trots van de bouwers die hier werken. En dat ze later aan hun kleinkinderen kunnen laten zien dat ze hieraan hebben bijgedragen.”

