Overzicht aannemers

De bouwwerkzaamheden aan het Binnenhof worden uitgevoerd door vier aannemers(combinaties). Elke aannemer is verantwoordelijk voor een deel van de gebouwen.

Sommige werkzaamheden zijn zeer specialistisch. Bijvoorbeeld grond- en funderingsonderzoek, ambachtelijk leidekkerswerk of bescherming van monumentale elementen. Daarom zijn er naast de hoofdaannemers ook verschillende onderaannemers betrokken bij de renovatie.

Infographic met overzicht van het Binnenhofcomplex, waarop aangegeven Algemene Zaken, de Grafelijke Zalen, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

Koninklijke Heijmans en Burgy

Gebouwdelen:

  • Eerste Kamer
  • Raad van State
  • Buitenruimte (waaronder de gracht aan de Hofweg)

Koninklijke Heijmans is verantwoordelijk voor de bouwkundige en installatietechnische renovatie van de panden van de Eerste Kamer en de Raad van State. Dit doet de Koninklijke Heijmans samen met restauratiespecialist Burgy Bouwbedrijf. Voorafgaand aan de uitvoering werkt Koninklijke Heijmans mee aan verschillende onderzoeken in de gebouwen. De aannemer is ook betrokken als adviseur bij het ontwerp van de Binnenhofrenovatie.

Koninklijke Heijmans en Burgy hebben jarenlange ervaring in renoveren en transformeren van monumentaal erfgoed en beeldbepalende panden. Meer lezen? Kijk op: www.heijmans.nl en www.burgy.nl

TBI-bedrijven J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros en Nico de Bont

Gebouwdelen:

  • Tweede Kamergebouwen

Voor de renovatie van de Tweede Kamergebouwen hebben J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros en Nico de Bont de krachten gebundeld. Deze aannemers zijn alle drie onderdeel van TBI, een groep van 19 ondernemingen op het gebied van de bouw, techniek en infrastructuur.

Voorafgaand aan de uitvoering zijn de TBI-bedrijven ook betrokken als adviseur bij het ontwerp van de Binnenhofrenovatie. Daarnaast werken ze mee aan verschillende onderzoeken die in de gebouwen plaatsvinden. Elk van de bedrijven heeft zijn eigen expertise.

J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten. Croonwolter&dros is verantwoordelijk voor de installaties in de panden. Aannemer Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.

J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros werkten in 1992 al samen aan de toenmalige nieuwbouw van de Tweede Kamer. Nico de Bont is een ervaren partij in de restauratiemarkt. Ze werken aan de Domtoren in Utrecht en hebben het ARTIS Groote Museum in Amsterdam opgeleverd.

Meer lezen? Kijk op: www.tbi.nl, www.jpvaneesteren.nl, www.croonwolterendros.nl en www.nicodebont.nl.

Combinatie De Kroon

Gebouwdelen:

  • Technische hoofdinfrastructuur
  • Ministerie van Algemene Zaken

Combinatie De Kroon is een samenwerkingsverband tussen aannemers Homij en Koninklijke Woudenberg. Zij werken aan de technische hoofdinfrastructuur; de kabels en leidingen die nodig zijn om het Binnenhof te laten functioneren. Daarnaast werkt De Kroon aan de renovatie van het ministerie van Algemene Zaken.

Homij heeft een historie in installatietechniek en het aanleggen van energiesystemen. Koninklijke Woudenberg brengt kennis en kunde mee met restauraties en renovaties van monumentale gebouwen. In het verleden werkten beide bedrijven onder meer samen aan de nieuwbouw van Museum De Lakenhal in Leiden en Huis van de Stad in Rijswijk.

Meer lezen? Kijk op: www.homij.nl en www.koninklijkewoudenberg.nl.

Van Hattum en Blankevoort

Gebouwdelen

  • Ruwbouw technische hoofdinfrastructuur

Van Hattum en Blankevoort is specialist in ondergronds bouwen. Ook midden in de stad, met beperkte ruimte en kwetsbare omliggende percelen. Vlak naast het Binnenhof was Van Hattum Blankevoort bijvoorbeeld betrokken bij de ondergrondse uitbreiding van het Mauritshuis.

Meer lezen? Kijk op: www.vhbinfra.nl/