Tweehonderd bezoekers op informatiemarkt in Amare

Het Rijksvastgoedbedrijf organiseerde dinsdag 7 november voor de vierde keer een informatiemarkt over de Binnenhofrenovatie. Ongeveer 200 bezoekers vonden hun weg naar de foyer op de eerste verdieping van het Haagse cultuurcentrum Amare. Daar hoorden de belangstellenden meer over de rimpeling in het dak van de nieuwe publieksentree Tweede Kamer, de gracht die terugkomt bij de Raad van State en de nieuwe (of eigenlijk oude) plek van de Binnenhoffontein.

Lenneke van Konijnenburg op het informatiepunt over de ontwerpen voor de buitenruimte rondom de Grafelijke Zalen
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra
Lenneke van Konijnenburg (RVB) op het informatiepunt over de buitenruimte rondom de Grafelijke Zalen

Naast projectleiders en experts van het Rijksvastsgoedbedrijf waren er architecten, aannemers, archeologen en vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag aanwezig in Amare. Bij veertien informatiepunten vertelden zij omwonenden, architectuurkenners, archeologie-liefhebbers en andere belangstellenden alles over de plannen, vondsten en nieuwe inzichten rondom de renovatie.

De informatiepunten van het ministerie van Algemene Zaken, Eerste Kamer en Tweede Kamer lieten de stand van zaken van de ontwerpen zien. Ook de ideeën en ontwerpen voor de buitenruimte op en ‘om het Hof’ werden gepresenteerd. Bij de stand van Archeologie Den Haag waren verschillende vondsten te bewonderen. En bezoekers konden kennismaken met het virtueel museum Binnenhof dat te zien (en te spelen!) is in het nieuwe Informatiecentrum aan de Plaats.

Steentje in de vijver

Naast de informatiepunten waren er twee presentaties in de Spinoza Foyer van Amare. Tijdens de eerste presentatie vertelde projectleider Thijs Paardekooper van het Rijksvastgoedbedrijf meer over de nieuwe publieksentree van de Tweede Kamer. Hij liet de evolutie van het ontwerp zien vanaf het kabinetsbesluit uit 2015 om het Binnenhof te renoveren. Toenemende eisen voor veiligheid en vooral de toenemende publieksstroom (van 300.000 naar 500.000 bezoekers per jaar) maakten een ondergrondse entree met ingang op de Hofplaats noodzakelijk.

Thijs Paardekooper leidde de bezoekers door het ontwerp; via de entree op de Hofplaats de ronde trap af, door de scanstraten en dan met trap of lift omhoog om bij de bekende roltrappen naar de plenaire zaal uit te komen. De entree op de Hofplaats krijgt een opvallende overkapping. Water is de metafoor van het ontwerp. De rimpeling in het dak staat voor de golven veroorzaakt door een steentje in de vijver; zoals in onze democratie een klein initiatief kan uitgroeien tot grote veranderingen.

“Waarom gekozen voor een modern entreegebouw en niet voor iets in de oude stijl?” wilde iemand uit het publiek weten. Daarop gaf architect Pi de Bruijn antwoord. Hij vertelde hoe het Binnenhof in de loop der eeuwen is opgebouwd uit verschillende gebouwen in verschillende stijlen. Zo kun je alle gebouwen beschouwen als kinderen van hun tijd en het hele Binnenhof zien als geschiedenisboek.

Subtiele ingrepen

Ook de bestrating rondom de Grafelijke Zalen wordt een soort geschiedenisboek.  Landschapsarchitect Sylvia Karres van bureau Karres en Brands vertelde in de tweede presentatie hoe ze met subtiele en uiterst zorgvuldige ingrepen historische lijnen in het stratenpatroon laat terugkeren. De kenmerkende fontein (een ontwerp van Pierre Cuypers) komt straks terug centraal op het plein; de oorspronkelijk plaats.

De hoogteverschillen rondom de Grafelijke Zalen worden met dezelfde subtiliteit benaderd. Het Opperhof (het grote plein voor de Ridderzaal) wordt meer egaal gemaakt; over de gevolgen voor ieder stoepje bij iedere ingang is nagedacht. Er is zelfs rekening gehouden met de Koninklijke stoet op Prinsjesdag, zodat de koets met acht paarden soepel en probleemloos kan voorrijden (en blijft staan!).

De vernieuwde tekst van artikel 1 van de Grondwet komt terug in de buitenruimte. Sylvia Karres liet een van de mogelijke plekken zien. Welke plek wordt uiteindelijk gekozen? Daar kan iedereen de komende tijd over meepraten. Bij het informatiepunt over artikel 1 konden bezoekers alvast hun mening geven en meer horen over het komende participatietraject.

Op de hoogte blijven?

De volgende informatiemarkt over de renovatie is gepland voor voorjaar 2024. Op de hoogte blijven van komende informatiebijeenkomsten en andere ontwikkelingen op en rond het Binnenhof? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.