Ondertussen aan de Hofvijver: vrijdag 19 april 22.15 uur op NPO 2

Splinter Chabot volgt de renovatie van het Binnenhof nog steeds op de voet. In de nieuwe  aflevering van zijn programma Ondertussen aan de Hofvijver staat de liefde centraal, het is niet voor niets lente. De liefde voor het gebouw, voor de politiek en voor het renoveren. Maar ook opbloeiende en verboden liefdes.

Eric van Noord, Splinter Chabot en Camiel Berns in de lichtkoepel van voormalig Hotel Central

Splinter neemt ons onder meer mee langs voormalig Hotel Central, tegenwoordig ‘gebouw H’ van de Tweede Kamer. Architecten Camiel Berns en Eric van Noord vertellen hoe ze met moderne middelen de sfeer van het vroegere Hotel gaan terugbrengen. Ze nemen Splinter ook mee naar een bijzondere plek: de kenmerkende lichtkoepel op het gebouw.

De tijdcapsule en andere geheimen

In het voormalig ministerie van Justitie in het Tweede Kamergebouw toont kleurhistorisch onderzoeker Judith Bohan de liefde voor haar vak. Samen met architectuurhistoricus Carien van Hoogevest onderzocht zij hoe de kamers en het trappenhuis er vroeger uit hebben gezien. En of het mogelijk is alles in de oude stijl terug te brengen.

Samen met bouwhistoricus Patrick Bosman onderzoekt Splinter de tijdcapsule uit het ruiterstandbeeld van Willem II. Met voormalig VVD-fractievoorzitter Ed Nijpels en voormalig Telegraaf-journalist Sjuul Paradijs deelt hij andere geheimen; zij blikken terug op geheime liefdes en erotische escapades op het Binnenhof.

De kunst van het Binnenhof

Na Ondertussen op de Hofvijver is vrijdag op NPO 2 Extra de nieuwe uitzending van De kunst van het Binnenhof te zien. Splinter gaat terug naar de tijd van de laatste stadhouder Willem V, die een grote kunstverzameling opbouwde. Martine Gosselink, directeur van Mauritshuis, laat zien welke prachtige schilderijen stadhouder Willem V verzameld heeft.

Ondertussen aan de Hofvijver: 19 april om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.
Direct aansluitend om 23.00 uur is op NPO 2 Extra De kunst van het Binnenhof te zien.

Terugkijken?

Ondertussen aan de Hofvijver en De kunst van het Binnenhof terugkijken? Ga dan naar NPO Start.