Ruim 5000 enthousiaste bezoekers op de Dag van de Bouw

De poorten van het Binnenhof gingen op de Dag van de Bouw 2024 weer even open. Ruim 5000 bezoekers passeerden vrijdag en zaterdag de Stadhouderspoort voor een rondgang door bekende en onbekende gangen, kamers en zalen van de Eerste en Tweede Kamer.

Twee jonge bezoekers kijken naar onttakeld bankje in de plenaire zaal Tweede Kamer op Dag van de Bouw Binnenhof 2024
Beeld: RVB / Bart Maat

Net als vorig jaar ging het Binnenhof open op de Dag van de Bouw. Vrijdag 7 juni was het de Onderwijsdag van de Bouw. Naast leerlingen van basisscholen, middelbare beroepsopleidingen en studenten werden ook omwonenden en andere relaties en medewerkers rondgeleid. Zaterdag 8 juni kon iedereen die zich had aangemeld zelf de route door de gebouwen volgen. Het maximale aantal van 3300 aanmeldingen was al een paar weken voor de Dag van de Bouw bereikt.

Enthousiaste bezoekers

‘Wat een gigantische klus’, het was opnieuw een veelgehoorde opmerking van de enthousiaste bezoekers. De route door de gebouwen toonde niet alleen het unieke karakter van het Binnenhof, maar ook de enorme opgave die de komende jaren nog voor ons ligt. Op de route vertelden aannemers, architecten en medewerkers van het Rijksvastgoedbedrijf meer over de bouwwerkzaamheden en de geschiedenis en toekomst van de verschillende ruimtes.

De rondgang door de gebouwen voerde de duizenden belangstellenden eerst over het zand op het Opperhof naar het Eerste Kamergebouw. Daar werden ze verwelkomd door de vrolijke klanken van een saxofonist (en bouwmedewerker!) Ronnie. In de Eerste Kamer richtten de bezoekers de blik vooral omhoog; naar het de unieke glas-in-lood kap van ‘de Hall’ en het monumentale plafond van de plenaire zaal.

Vervolgens ging de route verder naar de Tweede Kamer, met onder meer de schrijfkamer, koffiekamer, oude zaal en de plenaire zaal. De rondgang eindigde op de informatiemarkt in de Statenpassage van de Tweede Kamer, waar aannemers en het Rijksvastgoedbedrijf meer vertelden over hun bijzondere werkzaamheden.

Scheuren over de Hofplaats

Jongere bezoekers konden tijdens het oplossen van de puzzeltocht een vogelhuisje timmeren in de vorm van de Ridderzaal, met een mini-graafmachine over de Hofplaats scheuren, zelf ‘het Torentje’ bouwen en de renovatie verkennen met VR-brillen, ook populair bij de wat oudere bezoekers, trouwens.

De Dag van de Bouw op het Binnenhof werd mogelijk gemaakt door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de betrokken bouwbedrijven: Heijmans en Burgy, de TBI-combinatie (J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros, Nico de Bont), combinatie de Kroon en Van Hattum en Blankevoort.