Archeologen vinden 16e-eeuwse zakzonnewijzer

Tijdens archeologisch onderzoek op de Hofplaats aan het Binnenhof hebben archeologen van de gemeente Den Haag een opmerkelijk object gevonden. Op de plek waar ooit een brug stond werd in de grachtvulling een onderdeel van een zakformaat zonnewijzer ontdekt. Dit bijzondere voorwerp uit de 16e eeuw is gemaakt van hoorn en afkomstig uit Nürnberg, Duitsland. Het kan worden gezien als een voorloper van het moderne (zak)horloge.

Zakzonnewijzer van bovenaf gefotografeerd met schaalbalk die 5 centimeter aangeeft
Beeld: Archeologie Den Haag

De zonnewijzer draagt de naam van de maker, Kaspar Milner. De Milner-familie was toonaangevend voor de productie van draagbare zonnewijzers in de 16e en 17e eeuw. De gevonden zonnewijzerplaat is gegraveerd met lijnen en cijfers van 1 tot 12, die corresponderen met de schaduwlijnen (de uren) als deze is uitgeklapt. Helaas ontbreekt de deksel van de zonnewijzer.

Windrichtingen

Centraal op de wijzerplaat bevindt zich een holte met daarin gegrafeerd de Latijnse afkortingen van de vier windrichtingen en waarin oorspronkelijk een kompasnaald bevestigd was. Het unieke voorwerp is inmiddels ingescand en te bekijken als 3D-model.

De zonnewijzer was een voor die periode “hightech” apparaat, waarvan er in vergelijking met andere gebruiksvoorwerpen maar heel weinig zijn gemaakt. De persoon die zo’n draagbare zonnewijzer in zijn bezit had was waarschijnlijk een geschoold persoon met een goedgevulde portemonnee, die naast het gebruik van het apparaat vooral ook indruk op zijn omgeving wilde maken.

Onderkant zakzonnewijzer met schaalbalk die 5 centimeter aangeeft
Beeld: Archeologie Den Haag
Onderkant van de gevonden zakzonnewijzer