Binnenhof Renovatie-update nr. 2

In deze tweede Binnenhof Renovatie-update: programmamanager Marinelle Markus vertelt hoe speciaal het voor haar is te werken aan een renovatieproject als die van het Binnenhof. En RVB-monumentenadviseurs Julia Hennig en Gysbrecht Speyart gaan in op het gebruik van verhalen 'Als aanmoediging en inspiratie voor je ontwerp'. Verder een kijkje in de Hall van de Eerste Kamer, die is ontworpen in neorenaissancestijl. Ook aandacht voor het plaatsen van hekken en bouwschuttingen op het Binnenhof. Én: de Stadhouderskamer uitgelicht, als één van de stijlkamers van het Binnenhof. Tot slot een tijdelijk afscheid van een Haags icoon: de Binnenhoffontein.

Veel leesplezier!

Functionele verbeteringen

‘Voor 70 procent draait de Binnenrenovatie om het vervangen van technische installaties', zegt programmamanager Marinelle Markus. Ze legt uit wat ervoor nodig is, zodat het hoofdkwartier van de democratie de komende decennia goed blijft functioneren.

Marinelle Markus zittend voor het raam op het Binnenhof
Beeld: Arenda Oomen

Een kwestie van duurzaamheid

RVB-monumentenadviseur Julia Hennig: 'Je moet gewoon zorgvuldig met je gebouwen omgaan. Dat is een kwestie van duurzaamheid. Je wilt toch ook niet dat iemand met een doek met bleekmiddel op jouw nieuwe parketvloer gaat staan poetsen?'

Julia Hennig
Beeld: Erik Jansen

De Hall: ontmoetingsplek van Eerste Kamerleden

'De constructie is een hoogstandje en het niveau van afwerking is hoog. Het is duidelijk helemaal doorgedetailleerd, daar word ik als architect blij van', zegt RVB'er Gysbrecht Speyart over de Hall van de Eerste Kamer dat in een neorenaissancestijl is ontworpen.

Beeld: Erik Jansen

De Stadhouderskamer: politiek decor

De Stadhouderskamer - ook wel Kabinet Willem V of ministerskamer genoemd - dateert uit het eind van de achttiende eeuw. Ontdek waarvoor deze stijlkamer vroeger en onlangs is gebruikt.

De Stadhouderskamer in de Tweede Kamer
Beeld: Tweede Kamer

Haagse Binnenhoffontein losgekoppeld

Hij is tijdelijk weg, maar keert weer terug. De iconische fontein op het Haagse Binnenhof. Het neogotische pronkstuk van maar liefst 14.000 kilogram betonwerk en zo’n 3600 onderdelen aan smeedwerk is gedemonteerd voor tijdelijke opslag en restauratie. Lees de bijzondere weetjes en achtergronden.

Beeld: Tineke Dijkstra

Attendering voor nieuwe abonnees

Ken je mensen die deze nieuwsbrieven over de Binnenhofrenovatie misschien ook interessant vinden? Of die graag op de hoogte willen zijn van de ontwikkelingen rondom de Binnenhofrenovatie? Attendeer hen op de aanmeldpagina voor de nieuwsbrieven.

En voor wie zelf wil speuren naar het nieuws en meer wil weten: check www.binnenhofrenovatie.nl.