Escheriaanse bouwschuttingen en oude plafondplaten | Binnenhof Renovatie-Update mei 2023

Bouwschuttingen en plafondplaten die een metamorfose ondergaan, een nieuwe planning, een oude boerderij en 100.000 andere vondsten. U leest het allemaal in deze vierde Binnenhof Renovatie-Update. Of u hoort het maandag 15 mei op de informatiemarkt in Amare, waar ook Hannet Johannes aanwezig is.

Ontmoet de architecten en plannenmakers maandag 15 mei in Amare

Samen met de architecten alvast een kijkje nemen in het nieuwe interieur van de Tweede Kamer? Een voorproefje krijgen van het virtueel museum archeologie? Of heeft u een vraag voor de aannemers? Kom maandag 15 mei tussen 16.30 en 20.00 uur binnelopen op de informatiemarkt in Amare, Spuiplein 150 Den Haag.

Informatiemarkt Binnenhofrenovatie 15 mei

Het Binnenhof gezien door de Stadhouderspoort
Beeld: Cees de Groot

Adviseur participatie Hannet Johannes: "Alle ideeën zijn waardevol"

Hannet Johannes adviseert bij het Rijksvastgoedbedrijf over het betrekken van mensen uit de buurt en andere belangstellenden bij de renovatie van het Binnenhof. Op de informatiemarkt in Amare gaat zij in gesprek met de aanwezigen over allerlei onderwerpen rond de renovatie. En samen met haar collega’s is ze die avond op zoek naar goede ideeën!

Hannet Johannes bij de bouwschutting om het Binnenhof
Beeld: Herman Zonderland

'De renovatie is op z’n vroegst eind 2028 gerealiseerd’'

Op 3 april is de Negende Voortgangsrapportage over de renovatie van het Binnenhof aangeboden aan de Tweede Kamer. Over de stand van zaken van de ontwerpen, de toegenomen veiligheidseisen, stikstof en financiën. En de nieuwe planning.

Nieuwe planning bekend in Negende Voortgangsrapportage renovatie Binnenhof

Graafwerkzaamheden op het Opperhof voor de Ridderzaal
Beeld: RVB

Een Escheriaanse metamorfose

Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf eren 125 jaar Escher. De 70 meter lange bouwschutting bij het Binnenhof aan de Hofweg onderging een metamorfose. De nieuwe aankleding ademt de oneindige werelden en optische illusies van Maurits Escher.

Onthulling ‘Escheriaanse’ bouwschutting aan de Hofweg

De bouwschutting op de Hofweg met Escheriaanse aankleding
Beeld: RVB/Arenda Oomen

Oude plafondplaat als circulaire scheidingswand

Zoveel mogelijk oude materialen ter plaatse opnieuw te gebruiken: dat is een van de uitgangspunten van de Binnenhofrenovatie. Oude plafondplaten uit de Tweede Kamer blijken prima te voldoen als geluidswerende laag in scheidingswanden. Technisch manager circulariteit Pieter Wackers vertelt.

Oude plafondplaat Tweede Kamer blijkt prima circulair bouwmateriaal

Oude plafondplaat wordt voor een test gemonteerd als tussenwand
Beeld: RVB

Waar is de boerderij van 'ene vrouwe Meilendis'?

Andjelko Pavlovic van de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag voert samen met zijn collega’s opgravingen uit op het Binnenhof. Na zo’n 100.000 vondsten hoopt hij nog sporen te vinden van een boerderij uit de 13e eeuw.

Andjelko Pavlovic met schep op het Opperhof voor de Ridderzaal
Beeld: RVB/Arenda Oomen

Zegt het voort!

Kent u mensen die deze nieuwsbrief over de Binnenhofrenovatie misschien ook interessant vinden? Stuur dan deze Renovatie-update door, samen met de aanmeldpagina voor het e-mailabonnement.