Binnenhofrenovatieteam weer aan de slag

De bouwvakantie is voorbij, de renovatie van het Binnenhof gaat weer verder. De komende weken starten emissievrije werkzaamheden op en rond het Binnenhof. Voor onderzoek aan het dak van de plenaire zaal van de Eerste Kamer plaatst de aannemer bijvoorbeeld een steiger op de terrassen aan de Hofvijver.

Een elektrische hoogwerker op het Opperhof bij de Raad van State
Beeld: RVB
Elektrische hoogwerker op het Opperhof bij de Raad van State

Het afgelopen jaar zijn op diverse locaties in en buiten de gebouwen van het Binnenhofcomplex kabels en leidingen opgeruimd en verlegd, is gestart met het inrichten van de bouwplaats en zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. Voor deze werkzaamheden waren, waar van toepassing, de omgevingsvergunningen verleend.

Momenteel is het programma in afwachting van het ontwerp-besluit inzake de natuurvergunning. Dit besluit wordt de komende weken verwacht. Op het Binnenhof worden vanaf deze week op meerdere plekken voorbereidende werkzaamheden gestart. Het betreft werkzaamheden waarvoor reeds een vergunning is verkregen en die emissievrij kunnen worden uitgevoerd. Dit is bijvoorbeeld het klaarzetten van materieel, het verder inrichten van de bouwplaats, het opbouwen van steigers en het gereed maken van de Stadhouderspoort als logistieke aanvoerroute van het Opperhof voor werkzaamheden aan de kelderbak.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening informeerde vandaag de Tweede Kamer hierover in een Kamerbrief.