Bouwwerkzaamheden rondom het Binnenhof gaan van start

De Binnenhofrenovatie gaat over van de onderzoeksfase naar de uitvoeringsfase. Terwijl het werk binnen doorgaat worden de komende maanden ook veel werkzaamheden rondom het Binnenhof zichtbaar. Bij de Hofvijver, de haringkraam en op het Plein gaan verschillende werkzaamheden van start.

Impressie van de spiegelende bouwkeet in de Hofvijver met rechts de Mauritstoren en links de vlaggen op het Buitenhof
Beeld: RVB / Ben Boon
Impressie van de spiegelende bouwkeet in de Hofvijver naast de Mauritstoren

Om de bouwmedewerkers te huisvesten worden in de Hofvijver en op het Plein bouwketen geplaatst. De bouwketen in de Hofvijver komen op drijvende delen (pontons) in de hoek bij de Mauritstoren. Op het Plein worden de bouwketen tussen de gebouwen van de Tweede Kamer en het standbeeld van Willem van Oranje neergezet.

Ondertussen vinden op het Buitenhof werkzaamheden plaats om begin volgend jaar een uitzichtpunt neer te zetten. Allereerst wordt het ruiterstandbeeld van Koning Willem II ontmanteld en opgeslagen. Daarna wordt onderzocht of de funderingen sterk genoeg zijn om het uitzichtpunt neer te zetten. Vanwege deze werkzaamheden kan de haringkraam Buitenhof tijdelijk niet op de huidige plek zijn klanten ontvangen. Aan de overzijde van het Buitenhof, naast de Biesieklette, wordt een tijdelijk verkooppunt geplaatst.

Spiegelende buitengevel

In de tussentijd wordt er doorgebouwd aan de bouwketen in de Hofvijver, zodat deze in het voorjaar 2024 klaar zijn voor gebruik. De bouwketen worden voorzien van een spectaculaire spiegelende buitengevel. Naar verwachting is dan ook het uitzichtpunt gerealiseerd, is de haringkraam weer open en is het Buitenhof weer openbaar gebied.

Als de bouwketen op het Plein zijn neergezet wordt ook daar een houten bouwschutting omheen geplaatst. Voor de veiligheid van de bouw en het bouwverkeer door de Lange Poten wordt deze schutting verlengd vanaf het Plein tot aan het Spui. De bouwschuttingen in de Lange Poten en op het Plein krijgen een aansprekende bekleding die in overleg met de omgeving is vastgesteld.

Als alle bovenstaande werkzaamheden zijn afgerond is het gehele Binnenhof voorzien van bouwschuttingen. Alleen het deel voor het ministerie van Algemene Zaken blijft toegankelijk voor publiek, zolang het ministerie daar nog gehuisvest is.