Standbeeld koning Willem II tijdelijk verplaatst

Het iconische standbeeld van koning Willem II op het Buitenhof in Den Haag wordt tijdelijk van zijn plek gehaald. De ruimte naast de haringkraam is tijdens de renovatie nodig voor de bouwketen en het nieuwe uitzichtpunt dat in de zomer van 2024 gereed is. Het ontmantelen van het standbeeld start op dinsdag 14 november. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen.

Het standbeeld van Willem II tijdens werkzaamheden omgeven door steigers en bouwhekken
Beeld: RVB
Voorbereidende werkzaamheden bij het standbeeld van koning Willem II

In samenwerking met de betrokken partijen wordt het standbeeld zorgvuldig gedemonteerd voor tijdelijk opslag. Na de renovatie keert koning Willem II weer terug op zijn vertrouwde plek.

Tijdelijke opslag

Het proces van de ontmanteling begint met het afhijsen van het paard en de voetplaat. Het beeld, inclusief paard en voetplaat weegt naar schatting tussen de 1500 en 2500 kg. Voor het transport wordt een elektrische truck met dieplader ingezet. Het beeld wordt op deze dieplader gehesen met een elektrische mobiele kraan.

Het monumentale ruiterstandbeeld, met een hoogte van 3,9 meter, wordt tijdelijk opgeslagen buiten het bouwterrein van de Binnenhofrenovatie. In de opslag worden alle onderdelen van het beeld en de sokkel nagekeken op beschadigingen en waar nodig  hersteld. Om de veiligheid tijdens de komende werkzaamheden te waarborgen zijn er rondom het monument bouwhekken geplaatst.

Deze tijdelijke verplaatsing van het standbeeld is een noodzakelijke stap om de realisatie van het ketenpark op de Hofvijver en het uitzichtpunt mogelijk te maken.

Duizend gulden

Het beeld van koning Willem II op het Buitenhof is overigens niet het originele beeld dat vanaf 1854 op het Buitenhof stond. De gemeente Tilburg, waar Willem II in 1849 overleed, nam het originele beeld in 1923 voor duizend gulden over. Omdat er geen geld was voor een nieuw ontwerp werd er voor Den Haag een kopie gemaakt van het ruiterbeeld van koning Willem II dat in 1884 in Luxemburg was opgericht.

Als de Binnenhofrenovatie voltooid is neemt het standbeeld zijn oorspronkelijke locatie naast de viskraam op het Buitenhof weer in. Om te voorkomen dat het ruiterstandbeeld in de tussenliggende jaren uit het zicht verdwijnt wordt er onderzocht of Willem II na de noodzakelijke herstelwerkzaamheden op een tijdelijke andere locatie in Den Haag geplaatst kan worden.

Het standbeeld wordt weggereden over de Lange Vijverberg. Tot snel, Willem II !
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra
Op weg naar de tijdelijke opslag