Plaats voor 500 bouwvakkers in de (tijdelijk) oranje bouwkeet Plein

Drie hoog en zalmoranje: tussen de bomen op het Plein is dit voorjaar de bouwkeet voor het Tweede Kamercomplex verrezen. De bouwkeet gaat vanaf 1 juli plaats bieden aan meer dan 500 bouwvakkers. De opvallende kleur van de bouwkeet (“RAL 2012 zalmoranje”) is slechts tijdelijk zichtbaar.

De zalmoranje bouwkeet op het Plein in Den Haag met rechts zichtbaar het standbeeld van Willem van Oranje

De bouw van de keet met een oppervlakte van ongeveer 2000 m2 was een project op zich. De bouwkeet is bovenop de parkeergarage Plein geplaatst. Daarvoor moest eerst het dak van de garage versterkt worden. Daarna is de dragende staalconstructie voor de bouwkeet op de parkeergarage gemonteerd. Op het dak van de bouwkeet liggen 306 zonnepanelen.

Doorschijnend bouwdoek

De Pleinzijde en de twee kopse kanten van de bouwkeet worden dit najaar verder aangekleed met een bouwdoek met print. Dit doek onttrekt de ramen, rolluiken en leidingen van de bouwkeet dan zoveel mogelijk aan het zicht. Het zalmoranje op de keet is gekozen omdat deze kleur slechts beperkt door het doek heen schijnt, anders dan bijvoorbeeld een witte keet.

Ook de bouwhekken die nu tussen het standbeeld en de bouwkeet op het Plein staan zijn tijdelijk. Als het bouwdoek op de bouwkeet is aangebracht wordt de definitieve bouwschutting geplaatst. Vijf graffiti-kunstenaars voorzien de schutting daarna van streetart.