Ondertussen aan de Hofvijver: zondag 24 december 20.35u NPO 2

Zondag 24 december zendt AVROTROS de zevende aflevering uit van Ondertussen aan de Hofvijver. Architect Pi de Bruijn vertelt in deze nieuwe aflevering hoe belangrijk de tijdgeest is als je een gebouw ontwerpt. Met drie experts onderzoekt Splinter Chabot oude en nieuwe verflagen in het voormalig ministerie van Justitie. En hij volgt voormalig SP-Kamerlid Ronald van Raak bij zijn zoektocht naar Van Oldenbarnevelt.

Splinter Chabot en Pi de Bruijn bij de interuptiemicrofoons in de ontmantelde plenaire zaal van de Tweede Kamer
Beeld: RVB
Splinter Chabot met architect Pi de Bruijn in de plenaire zaal van de Tweede Kamer

Pi de Bruijn ontwierp in de jaren 80 de nieuwbouw van de Tweede Kamer. Nu is hij als architect verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe publieksentree. Transparantie was in de jaren 80 een belangrijk thema, vertelt hij aan Splinter Chabot. Nu ligt de nadruk juist meer op veiligheid. Zo is de tijdgeest essentieel bij ieder nieuw ontwerp.

Met een aantal experts duikt Splinter verder in de geschiedenis van het Binnenhof. Kleurhistoricus Judith Bohan, architectuurhistoricus Carien van Hoogevest en restaurateur Jojanneke Post laten bijzondere ontdekkingen zien onder oude verflagen in het trappenhuis van het voormalige ministerie van Justitie. Politicus en historicus Ronald van Raak is gefascineerd door Johan van Oldenbarnevelt. In de uitzending vertelt hij meer over zijn persoonlijke zoektocht en de resultaten van het archeologisch onderzoek onder de voormalige Hofkapel.

Verder gaat Splinter Chabot met politiek verslaggever Merel Ek terug naar de plek waar zij in het geheim de formatie van 2021/2022 afluisterde. En met Alexander Pechtold blikt hij in de Stadhouderskamer terug op de onderhandelingen van 2017.

De zevende aflevering van Ondertussen aan de Hofvijver is op zondag 24 december om 20.35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Aansluitend: De kunst van het Binnenhof

Na iedere uitzending van Ondertussen aan de Hofvijver is op NPO 2 Extra een nieuwe aflevering te zien van De kunst van het Binnenhof. In aflevering 7 volgt Splinter hoe kunstenaar Berndnaut Smilde in de lege Handelingenkamer van de Tweede Kamer zorgvuldig de ideale omstandigheden creëert voor zijn iconische binnenwolk. Daarnaast vertelt architect Marc van Roosmalen meer over de architectuur rondom het Binnenhof.

De kunst van het Binnenhof is op 24 december aansluitend op Ondertussen aan de Hofvijver te zien op NPO 2 Extra.

Terugkijken?

Afleveringen van Ondertussen aan de Hofvijver en De kunst van het Binnenhof terugkijken? Dat kan via NPO Start.