Binnenhof Renovatie-update nr. 1

In deze allereerste Binnenhof Renovatie-update vertellen monumentenadviseurs Marleen Greil en Bram Hulshof waarom cultuur historische onderzoeken waardevol zijn. Daarnaast: een kijkje bij de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof. En, mee op pad met Bouke Wolbrink tijdens zijn onderzoek in de Eerste Kamer. Want, hoe bescherm je het pand en interieur tijdens de renovatie? Verder: een bevlogen Marc van Roosmalen die vol enthousiasme vertelt over de renovatieplannen en Binnenhofhistorie. En: aandacht voor bijzondere vondsten tijdens funderingsonderzoeken op het Binnenhof. Tot slot: goed nieuws voor Binnenhofbezoekers, want het binnenplein blijft nog wat langer open.

Veel leesplezier!

Cultuurhistorische onderzoeken uitgelicht

Als lezer kom je er achter dat er heel wat bij komt kijken voordat een renovatie als die van het 8 eeuwen oude Binnenhof van de grond komt en uiteindelijk gereed is.

Centrale hal in de Eerste Kamer
Beeld: Erik Jansen

Tentoonstelling over 800 jaar Binnenhofhistorie

Wat is er allemaal te zien bij deze tentoonstelling in het Haags Historisch Museum? En wat zijn de mooiste verhalen? Conservator Lex Van Tilborg vertelt er alles over.

Beeld: Bart van Vliet

Interieuronderdelen beschermen, zo doe je dat!

Het Binnenhofcomplex telt totaal maar liefst 89.000 m2 aan oppervlakte. In 2020 begon de interieurinventarisatie van alle Binnenhofgebouwen, ter voorbereiding van de Binnenhofrenovatie. Een fiks karwei. Bouke Wolbrink van B. Wolbrink Bouwadvies & bouwbegeleiding vertelt over zijn onderzoek dit jaar in het gebouw van de Eerste Kamer.

Bouke Wolbrink in de griffierkamer van de Eerste Kamer wijzend naar het plafond
Beeld: Erik Jansen

Marc van Roosmalen: 'Renovatie is het mooiste vak'

RVB’er Marc Van Roosmalen loopt als architect al zo'n 15 jaar rond op het Binnenhof. De eerste jaren was zijn taak vooral om de kwaliteit van het lopende onderhoud te borgen en functionele wensen te vertalen in oplossingen die recht doen aan het Binnenhof. Zo leerde hij bijna alle hoeken en gaten van het complex kennen. ‘Maar’, zegt hij, 'ook voor mij heeft het Binnenhof nog steeds verrassingen in petto'.

Coördinerend architect van het Rijksvastgoedbedrijf, Marc van Roosmalen
Beeld: Erik Jansen

Funderingsonderzoek en archeologische vondsten

In de periode van 20 oktober 2021 tot begin januari 2022 vinden er graafwerkzaamheden plaats op het Binnenhof. Omdat je nooit helemaal zeker weet wat je later bij de bouwwerkzaamheden tegenkomt, is er een archeoloog van de gemeente Den Haag betrokken bij de funderingsonderzoeken.

Onderzoek technische staat ondergrondse fundamenten Binnenhof

Beeld: Bas Kijzers

Graven, speuren en wroeten: kijk nou!

Enig idee wat er tijdens de middeleeuwen stond op de plek van de Eerste Kamer? Het Ridderhuis. Daarvan is onlangs de zware fundering van een middeleeuwse traptoren blootgelegd tijdens funderingsonderzoek op het Binnenhof.

Middeleeuwse traptoren gevonden bij funderingsonderzoek Binnenhof

Beeld: Jurriaan Brobbel

Nog wat langer struinen op het Binnenhof

Loop je ook vaak lekker te struinen op en rond het Binnenhof? Goed nieuws. Want het Binnenhof blijft nog wat langer bereikbaar voor voetgangers en fietsers.

Binnenhof langer open voor publiek

Mensen lopend door ingangspoort Binnenhof
Beeld: Bas Kijzers

Attendering voor nieuwe abonnees

Ken je mensen die deze nieuwsbrieven over de Binnenhofrenovatie misschien ook interessant vinden? Of die graag op de hoogte willen zijn van de ontwikkelingen rondom de Binnenhofrenovatie? Attendeer hen op de aanmeldpagina voor de nieuwsbrieven.