Inpakken, doorrijden en meer... | Binnenhofrenovatie Nieuwsbrief

Hoe rijd je met 21e-eeuwse elektrische vrachtwagens door een monumentale 17e-eeuwse poort? Hoe bescherm je een kenmerkend 20e-eeuws kunstwerk tegen stof, vocht en gruis? En op welke verdieping van Amare kom je op maandag 15 april van 16:30 tot 20:00 uur alles te weten over de renovatie?

Dit en meer in deze negende editie van de Binnenhofrenovatie Nieuwsbrief.

Maandag 15 april: Informatiemarkt in Amare

De tijdcapsule met eigen ogen bekijken. Met een VR-bril de nieuwe publieksentree van de Tweede Kamer verkennen. Drie lezingen over het Binnenhof volgen. En de aannemers, architecten en plannenmakers persoonlijk ontmoeten. Het kan allemaal (gratis!) tijdens de Informatiemarkt Binnenhofrenovatie, maandag 15 april in de foyer op de tweede verdieping van Amare Den Haag.

Informatiemarkt Binnenhofrenovatie

Overzicht van de foyer in Amare tijdens de informatiemarkt mei 2023 met de verschillende kramen
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Eerste vrachtwagens door Stadhouderspoort

De eerste vrachtwagens rijden door de Stadhouderspoort! Daar was wel wat voor nodig. De 17e-eeuwse poort was eigenlijk te laag. De oplossing? De poort uitgraven. Daarvoor moest wel de fundering versterkt worden. Dat gebeurde door ‘jetgrouten’, een innovatie manier van funderingsversterking.

Eerste vrachtwagens door verlaagde en verstevigde Stadhouderspoort

Een elektrische vrachtwagen rijdt vanaf het Binnenhof door de Stadhouderspoort

Hogere inpakkunst in de Tweede Kamer

Het meest bekeken kunstwerk van Nederland? Voorlopig even niet. De zeven meter hoge panelen van kunstenaar Rudi van de Wint in de plenaire zaal zijn op ingenieuze wijze ingepakt. Het kunstwerk is daarmee beschermd tegen stof, vocht en beschadigingen tijdens de werkzaamheden.

Hogere inpakkunst in Tweede Kamer

Een steiger voor het gedeeltelijk ingepakte kunstwerk van Rudi van de Wint in de plenaire zaal van de Tweede Kamer

Eerste Kamer bezoekt Binnenhof

Hoe staat het met de voortgang van de renovatie van ‘ons’ Eerste Kamergebouw? Eerste Kamerleden en fractiemedewerkers kregen 12 maart de kans dat met eigen ogen te bekijken. De route leidde de bezoekers langs de Noenzaal, de Hall, de plenaire zaal en het Mary Stuartkabinet. En langs de uitleg van aannemers, architecten, archeologen en bouwkundigen.

Eerste Kamer bezoekt Binnenhof

Uitleg over de plannen tijdens de rondleiding voor Eerste Kamerleden en fractiemedewerkers
Beeld: RVB / Bart Maat

19 april 22.15 uur: Liefde en lust in Ondertussen aan de Hofvijver

In de nieuwe aflevering van Ondertussen aan de Hofvijver staat de liefde centraal. Met name de liefde voor het gebouw. Splinter Chabot neemt ons mee langs voormalig Hotel Central, het kleurhistorisch onderzoek in het voormalig ministerie van Justitie en de tijdcapsule uit het standbeeld van koning Willem II. Met Ed Nijpels en Sjuul Paradijs deelt hij pikante verhalen over erotische escapades op het Binnenhof.

Ondertussen aan de Hofvijver vrijdag 19 april om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Aansluitend op de uitzending is De kunst van het Binnenhof te zien op NPO 2 Extra.

Met de armen uitdagend over elkaar staat Splinter Chabot Ondertussen aan de Hofvijver
Beeld: Joy Hansson

Zegt het voort!

De liefde voor deze nieuwsbrief delen? Stuur deze Binnenhofrenovatie Nieuwsbrief dan door naar vrienden en familie! En wijs ze gelijk even op onze instagrampagina.