Ondertussen aan de Hofvijver: zaterdag 22 juni 20:30u op NPO 2

Splinter Chabot blijft de renovatie van het Binnenhof op de voet volgen. Zaterdag 22 juni zendt AVROTROS om 20:30 uur een nieuwe aflevering van Ondertussen aan de Hofvijver uit. In deze negende aflevering bekijkt Splinter het Binnenhof vanuit bijzondere perspectieven. Er wordt gedoken in de Hofvijver en Splinter beklimt als een van de eersten het nieuwe Uitzichtpunt Binnenhof. En hoe is het om als vrouw op het Binnenhof te wonen of te werken?

Bauke van der Goot en Splinter Chabot op het uitzichtpunt met op de achtergrond links de Hofvijver en de Mauritstoren en rechts de skyline van Den Haag
Beeld: AVROTROS

Het Binnenhof blijkt in slechtere staat te zijn dan verwacht. Tijdens een rondleiding ziet Splinter Chabot met eigen ogen hoe de Hofvijver het pand binnenkomt en gevelbeelden hun hoofd letterlijk laten hangen. Hij laat ook zien hoe duikers op zoek gaan naar de lekkage in de Hofvijver.

Publieksentree, bouwkeet en uitzichtpunt

Architect Joep Mol van bureau BiermanHenket legt uit hoe de nieuwe publieksingang van de Eerste Kamer eruit gaat zien. Hij neemt Splinter mee op de route die het publiek straks via de voormalige Hofkapel, door het Mary Stuart kabinet, naar de publieke tribune van de Eerste Kamer gaat leiden.

Ondertussen laat proces- en omgevingsmanager Bauke van der Goot de bijzondere drijvende bouwkeet op de Hofvijver zien. Ook neemt hij Splinter mee omhoog, het nieuwe Uitzichtpunt Binnenhof op, dat volgende maand open gaat voor het publiek. Daar bewonderen ze samen het uitzicht op het Binnenhof en de skyline van Den Haag.

Vrouwen van het Binnenhof

Splinter loopt door de geschiedenis van vrouwelijke politici op het Binnenhof. Van het eerste vrouwelijke kamerlid tot de eerste vrouwelijke minister. Met voormalig Eerste Kamervoorzitters Yvonne Timmerman-Buck en Ankie Broekers-Knol bezoekt hij hun oude thuis.

Kunst van het Binnenhof op NPO 2 Extra

Na iedere uitzending van Ondertussen aan de Hofvijver is op NPO 2 Extra de spin-off De kunst van het Binnenhof te zien. In deze aflevering staat de grondwet centraal, met onder meer kunstliefhebber en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Terugkijken?

Alle afleveringen van Ondertussen aan de Hofvijver en De kunst van het Binnenhof terugkijken? Dat kan via NPO Start.