Nieuwe publieksentree en oude vondsten | Binnenhof Renovatie-update

Een ondergrondse publieksentree. Ondergrondse knekelconcentraties.  Johan en Jacoba weer bovengronds. Dit en meer in deze Binnenhof Renovatie-update nummer 6.

Ontwerp nieuwe publieksentree Tweede Kamer gepresenteerd

De Tweede Kamer krijgt een nieuwe, ondergrondse publieksentree. Maandag 3 september presenteerden minister Hugo de Jonge, Kamervoorzitter Vera Bergkamp en wethouder Saskia Bruines gezamenlijk het Voorlopig Ontwerp van de nieuwe entree. De Architekten Cie. ontwierp een licht en transparant entreegebouw, landschapsarchitect Karres en Brands verzorgden het ontwerp van een groene en prettige verblijfsplaats rondom het gebouw.

Ontwerp nieuwe publieksentree Tweede Kamer gepresenteerd

Landschapsarchitect Sylvia Karres, wethouder Saskia Bruines, Kamervoorzitter Vera Bergkamp, minister Hugo de Jonge en architect Pi de Bruijn voor de maquette van de nieuwe publieksentree van de Tweede Kamer
Beeld: RVB / Bart Maat

Verrassende vondsten onder de Hofkapel

Archeologen van de gemeente Den Haag deden deze zomer uitgebreid onderzoek naar de grafkelder onder de voormalige Hofkapel. Het onderzoek geeft de archeologen meer inzicht over het gebied in de late prehistorie, de opbouw van de kapel en de begravingen (skeletten) die gevonden zijn. Bekijk alle video’s en updates van het onderzoek en leer meer over knekelconcentraties, zandlensjes, varkenslagen en tonijnwervels.

Historie & Archeologie

Archeologen buigen zich over skeletresten in de grond onder de voormalige Hofkapel op het Binnenhof
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Levende geschiedenis op je telefoon met de Binnenhof AR-tour

Op de foto met Johan van Oldenbarnevelt, Jacoba van Beieren of andere historische figuren? Dat kan sinds kort met de Binnenhof Augmented Reality (AR) tour. De AR-tour brengt de rijke geschiedenis van het Binnenhof tot leven op je telefoon of tablet. Johan en Jacoba waren samen met een waakzame stadspoortwachter persoonlijk aanwezig bij de lancering van de AR-tour op 17 augustus.

Levende geschiedenis op je telefoon: AR-tour Binnenhof gelanceerd

Acteurs verkleed als een poortwachter, Jacoba van Beieren en Johan van Oldenbarnevelt tijdens de lancering van de Binnenhof AR-tour op het Plein in Den Haag
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Peter van Leeuwen nieuwe programmadirecteur Renovatie Binnenhof

Op 1 oktober start Peter van Leeuwen als programmadirecteur voor Renovatie Binnenhof. Peter van Leeuwen werkte voor zijn overstap naar het Rijksvastgoedbedrijf in verschillende posities bij de Koninklijke BAM Groep. Met zijn ervaring aan de marktkant en de uitvoering maakt hij nu de stap naar de kant van de opdrachtgever.

Peter van Leeuwen nieuwe programmadirecteur Renovatie Binnenhof

Programmadirecteur Peter van Leeuwen

Ruim 3000 bezoekers op Open Monumentendag Binnenhof

Na de succesvolle Dag van de Bouw in juni ging een deel van het Binnenhof zaterdag 9 september opnieuw open voor publiek. Ruim 3000 bezoekers trokken op Open Monumentendag 2023 door de imposante Ridderzaal en de monumentale ruimtes van de Eerste Kamer. Het werd een prachtige dag, in alle opzichten. Bekijk de foto’s en lees het verslag.

Ridderzaal en Eerste Kamer trekken ruim 3000 bezoekers op Open Monumentendag

Bezoekers nemen foto's in de Ridderzaal op Open Monumentendag Binnenhof 2023
Beeld: RVB / Bart Maat

Ondertussen aan de Hofvijver: 7 oktober 20.40u op NPO 2

Zaterdag 7 oktober zendt AVROTROS de zesde aflevering uit van Ondertussen aan de Hofvijver. Presentator Splinter Chabot praat met architecten Janneke Bierman en Sander Nelissen over de renovatie van de Tweede Kamergebouwen. Met Kamerlid Lilian Marijnissen en journalist Jaïr Ferwerda blikt hij terug op hun tijd op het Binnenhof.

Ondertussen aan de Hofvijver: zaterdag 7 oktober 20.40u NPO 2

Presentator Splinter Chabot bij de Hofvijver
Beeld: Joy Hansson

Informatiemarkt Binnenhofrenovatie: 7 november in Amare

Nog een datum voor de agenda: dinsdag 7 november 2023 bent u van 16.30 tot 20.00 uur van harte welkom op de Informatiemarkt Binnenhofrenovatie. Ook dit keer weer in cultuurcentrum Amare, Den Haag. Aanmelden hoeft niet, u kunt gewoon binnenlopen. Houd voor het laatste nieuws over het programma onze website in de gaten!

Informatiemarkt Binnenhofrenovatie

Bezoekers bij de stands van de informatiemarkt mei 2023 in Amare
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Zegt het voort!

Heeft u vrienden, familie of kennissen die ook geïnteresseerd zijn in alles rondom de renovatie van het Binnenhof? Stuur deze Renovatie-update dan door! Of wijs ze de digitale weg naar onze aanmeldpagina.