Meestgestelde vragen

De Binnenhofrenovatie roept vragen op bij mensen. De meestgestelde vragen en antwoorden staan hieronder op een rij.

Hoe zit het met stikstof en de Binnenhofrenovatie?

Woensdag 24 januari 2024 heeft de Afdeling Toetsing & Vergunningverlening Milieu van de Omgevingsdienst Haaglanden de vergunning Wet natuurbescherming gepubliceerd voor het programma Renovatie Binnenhof.

Met het verlenen van de vergunning geeft de Omgevingsdienst Haaglanden goedkeuring om volgens de voorgestelde inzet van materieel de renovatie uit te voeren. Samen met de aannemers blijft het Rijksvastgoedbedrijf er naar streven om de uitstoot van stikstof zo laag mogelijk te houden.

Hoe staat het met de brandveiligheid tijdens de renovatie?

Veiligheid en brandveiligheid hebben de hoogste prioriteit tijdens de renovatie. Het Rijksvastsgoedbedrijf doet er alles aan om brand te voorkomen. Samen met de aannemers treffen we strenge maatregelen, zoals tijdelijke brandmeldinstallaties, blusvoorzieningen en compartimentering van de gebouwdelen.

Het doel is om brand tijdens de renovatie te voorkomen, en als er toch brand ontstaat deze zo snel mogelijk onder controle te krijgen. We voeren hierover continu overleg met de brandweer. De afspraken uit dit overleg zorgen ervoor dat de brandweer in geval van brand exact weet waar ze in het complex moeten zijn, en die plekken ook snel kan bereiken.

Het verbeteren van de brandveiligheid op het Binnenhof is ook een van de hoofdredenen voor de renovatie. Door de renovatie verbeteren we de brandveiligheid naar het niveau van de huidige bouwregelgeving, onder andere met sprinklerinstallaties.

Hoe is het transport van materiaal naar de bouwplaats geregeld?

Wij werken zoveel mogelijk vanuit een centrale plaats (een 'hub') aan de rand van de stad. Er zijn 3 logistieke routes voor aanvoer en afvoer. Die zijn voor het gehele project gelijk. Bij voorkeur wordt gebruikgemaakt van elektrische voertuigen. Aanvoer en afvoer gaat volgens het Just-in-Time-principe; er wordt alleen aangevoerd wat ook op dat moment gebruikt kan worden. Transport van materiaal vindt zoveel mogelijk buiten de spits plaats: tussen 9.00 en 16.00 uur. Waar nodig zetten we verkeersregelaars in.

Op welke tijden wordt er gewerkt?

Voor de werktijden volgen wij het Bouwbesluit en de Beleidsregel bouw- en sloopgeluid Den Haag 2017. Dat wil zeggen dat er gewerkt kan worden op doordeweekse dagen en zaterdag tussen 7.00 uur en 19.00 uur, met mogelijke uitloop tot 23.00 uur voor minder geluidbelastende werkzaamheden en aanvoer van materiaal. Dit betekent niet dat er élke zaterdag gewerkt gaat worden. Dit gebeurt alleen als het belangrijk is voor de voortgang van de werkzaamheden.

In uitzonderlijke gevallen wijken we af van de bouwtijden. In oktober 2024 werken de aannemers 's nachts aan de bouwschutting in de Lange Poten.

Hoe zit het met asbest en de Binnenhofrenovatie?

Asbest heeft lang bekend gestaan om zijn goede eigenschappen: sterk, slijtvast en bovendien goedkoop. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico's voor de gezondheid met zich meebrengt. Het Rijksvastgoedbedrijf en aannemers willen voor het grote renovatiewerk daarom weten waar er asbesthoudende materialen zijn gebruikt op het Binnenhof.

In de leegstaande panden (Raad van State, Eerste Kamer en Tweede Kamer) is een asbestinventarisatie uitgevoerd door gecertificeerde bureaus. Op basis van deze inventarisaties stellen we een plan op om het aanwezig asbest te verwijderen. We streven ernaar om al het gevonden asbest te saneren. Verwijdering, verpakking en afvoer van het asbest gebeurt altijd volgens wettelijke regels en binnen het Binnenhofcomplex, in een geconditioneerde en afgeschermde omgeving.

Lees meer over de onderzoeken naar de staat van de gebouwen.

Wanneer is de renovatie klaar?

Oplevering van de eerste delen van de complexen is niet eerder dan eind 2028 voorzien.

Tijdens de renovatie organiseren wij rondleidingen over de bouwplaats. Bijvoorbeeld op de Dag van de Bouw en Open Monumentendag. Daarover berichten we op deze website, in onze nieuwsbrief en op ons Instagram-kanaal.

Wat gebeurt er met archeologische vondsten?

De gebouwen op het Binnenhof zijn van grote historische waarde. En dat geldt zeker ook voor de oude resten die zich onder de grond bevinden. Archeologische vondsten leren ons veel over de rijke historie van 800 jaar Binnenhof en geven inzicht in onze geschiedenis. De renovatie biedt de unieke kans om archeologisch onderzoek te doen op plekken waar dat normaal gesproken niet mogelijk is.

Het is wettelijk geregeld dat archeologische resten veiliggesteld moeten worden, daarom heeft het Rijksvastgoedbedrijf aan archeologie Den Haag de opdracht gegeven om bij alle bodemwerkzaamheden archeologisch onderzoek te verrichten. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt daarbij nauw samen met Monumenten Den Haag en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Uitgangspunt is altijd dat archeologische resten die in de grond behouden kunnen worden ook in de grond (‘in situ’) blijven. ‘Losse’ vondsten worden schoongemaakt, geconserveerd en gerestaureerd. Daarna worden ze in het archeologisch depot van de gemeente Den Haag opgeslagen. Ze zijn dan altijd beschikbaar voor onderzoek en tentoonstellingen, bijvoorbeeld in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie.

Staat uw vraag er niet bij?

Heeft u andere vragen of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier of bel met 06 29641899.

Uw vraag of melding
Mijn vraag of melding gaat over
Dit tekstvak kan maximaal 500 tekens bevatten.
U kunt maximaal 5 mb uploaden
Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden, waarna ze vernietigd worden. Tenzij u toestemming geeft om uw gegevens langer te bewaren om u in de toekomst te informeren over de renovatie van het Binnenhof. Uw informatie kan voor beantwoording gedeeld worden met derden die rechtstreeks betrokken zijn bij de renovatie van het Binnenhof.

Akkoordverklaring(verplicht)

Laatste update: 10 september 2024